Kokosyoghurt uit de InstantPot

Homemade Kokosyoghurt in de InstantPot

Kokosyoghurt uit de InstantPot

Misschien heb je het al langs zien komen, maar ik ben echt heel erg fan van de InstantPot! Mijn kookboek Paleo Slowcooker maakte ik met behulp van een ‘echte’ slowcooker én met de InstantPot (meer daarover lees je hier), en ik gebruik beide apparaten eigenlijk evenveel. Alhoewel, misschien gebruik ik de InstantPot wel het vaakst!

InstantPot, wat is dat??

De InstantPot is een soort multicooker. Een apparaat met een heleboel verschillende functies. Zo is het onder andere een slowcooker, maar ook een snelkookpan én wanneer je het model de 7-in-1 hebt is het zelfs een yoghurtmaker. Gaaf hé? Ik had niet verwacht dat ik ‘m zo vaak zou gaan gebruiken, maar inmiddels wil ik echt niet meer zonder.

Ik heb al heel wat andere mensen ‘aangestoken’ met het InstantPot-virus en ik krijg ook van hen super positieve feedback! Er is alleen één functie waar veel mensen niet zo goed uitkomen en dat is de yoghurtfunctie. Wanneer je Paleo eet kun je natuurlijk niet gewoon de basis instructies gebruiken met gewone melk. Kokosyoghurt maken is net even anders, maar wel erg makkelijk.

Om het super duidelijk te maken heb ik foto’s gemaakt van het hele proces. Ik weet 100% zeker dat jij hierna ook succesvol kokosyoghurt kunt maken in de InstantPot.

Stap 1 – Ingrediënten

Kokosyoghurt uit de InstantPot

Verzamel je ingrediënten. Voor 1 liter kokosyoghurt heb je nodig:

  • 1 liter kokosmelk (ik gebruik altijd die van Aroy-D)
  • 1 eetlepel gelatinepoeder (hier te koop)
  • 2 probiotica capsules.

Welk soort probiotica je gebruikt maakt eigenlijk niet zo veel uit. Je hoeft dus niet naarstig op zoek naar het merk wat ik gebruik, grote kans dat het potje wat je nog in de kast hebt staan óók prima werkt om yoghurt mee te maken!

Stap 2 – Voorbereiding

Kokosyoghurt uit de InstantPot

Zorg dat de InstantPot goed schoon is! Schenk de kokosmelk in de InstantPot en strooi het gelatinepoeder overheen. Laat 5 minuutjes staan en roer vervolgens goed door elkaar tot er geen klontjes zichtbaar zijn.

Kokosyoghurt uit de InstantPot

Doe het deksel op de pan en zet het ventiel op ‘Sealing’.

Kokosyoghurt uit de InstantPot

Klik op de ‘Yogurt’ knop.

Kokosyoghurt uit de InstantPot

En klik meteen daarna op ‘Adjust’. Nu verschijnt het woord ‘boil’ op het scherm. Laat het apparaat dit programma doorlopen, wanneer hij weer opnieuw begint te piepen (na 10-15 minuten) haal je het deksel van de pan.

Stap 3 – Temperatuur

Kokosyoghurt uit de InstantPot

Houd een keukenthermometer bij de hand en meet elke 5 à 10 minuten de temperatuur van de kokosmelk. Wanneer deze nog ongeveer 40 graden is, kun je verder gaan met de volgende stap. Het is niet heel erg als de temperatuur wat lager dan 40 graden is, zolang het maar NIET hoger is dan 45 graden. Boven die temperatuur zal de probiotica dood gaan en heb je technisch gezien dus geen yoghurt, deze zal ook niet zuur smaken.

Stap 4 – Probiotica en fermentatie

Kokosyoghurt uit de InstantPot

Nu is het tijd om de probiotica erbij te doen! Zoals gezegd; maak je niet teveel zorgen om het merk wat je gebruikt (zolang deze maar geen zuivelproducten bevat). Meestal zijn 2 capsules voldoende. Trek de capsules open en strooi de inhoud in de pan. Roer goed door elkaar met een garde.

Kokosyoghurt uit de InstantPot

Doe het deksel op de pan, maar zet het ventiel nu op ‘Venting’.

Kokosyoghurt uit de InstantPot

Klik weer op de ‘Yogurt’ knop. Er verschijnt nu 8:00 in beeld, dit betekent dat de yoghurt 8 uur gaat fermenteren. Liever langer? Gebruik dan de + knop om er bijvoorbeeld 10 of 12 uur van te maken. Mijn ervaring is dat 8 uur genoeg is voor lekkere yoghurt.

Laat het apparaat het programma volledig doorlopen. Hij piept wanneer het klaar is!

Haal het deksel van de pan en schenk de nu nog vloeibare kokosyoghurt in glazen potten. Zet de potten een nachtje in de koelkast. Wanneer ze volledig af zijn gekoeld heb je een heerlijk romige yoghurt.

Tips
  • Kokosyoghurt wordt niet zo zuur als je van ‘gewone’ yoghurt gewend bent. Het hoort echter wél een beetje zuur te smaken, is dat niet het geval, dan is er waarschijnlijk iets mis gegaan tijdens de bereiding. Wil je het zuurder maken dan het is, roer er dan gewoon een beetje citroensap doorheen voor je het gaat eten. Simpel, maar effectief.
  • Iemand heeft me ook eens gevraagd of het helpt om iets zoets toe te voegen tijdens het fermentatieproces, zodat de bacteriën meer voeding hebben en de yoghurt uiteindelijk zuurder zal worden. Deze zogenaamde melkzuurbacteriën zetten suikers namelijk om in zuren. Kokosmelk bevat minder suikers dan gewone melk, waardoor het resultaat dus altijd wat minder zuur is. Ik heb eens geprobeerd om een paar lepels ahornsiroop toe te voegen bij stap 4, maar dit had eigenlijk geen effect. De theorie klinkt echter wel heel logisch dus daar ga ik nogmaals mee experimenteren.
  • Gebruik kokosmelk ZONDER toevoegingen. De enige ingrediënten zijn kokosextract en water. Kortom: de kokosmelk die je bij de toko vindt of bij de Aziatische afdeling in de supermarkt. De zogenaamde kokos drinks bevatten vooral veel troep en heel weinig kokos, hiermee kun je dus géén yoghurt maken.
  • Vanwege de natuurlijke eigenschappen van kokosmelk, kan het zijn dat jouw yoghurt zich in de koelkast een beetje gaat scheiden. Onderop heb je dan een doorzichtig laagje kokoswater, bovenop een dikke witte laag kokosroom. Dit is volkomen normaal, het is nu eenmaal een natuurproduct. Dit proces zegt niets over de houdbaarheid van de yoghurt.
  • Kokosyoghurt kun je 1 week in de koelkast bewaren. Daarom maak ik telkens maar 1 liter tegelijk. Heb je een groot gezin, dan kun je de verhoudingen natuurlijk makkelijk verdubbelen. De InstantPot is groot genoeg om zelfs 5 liter kokosyoghurt te maken. De verhoudingen blijven gelijk.

instantpot-kokosyoghurt-pin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.