De beste Bottenbouillon maak je zo!

“Help! Mijn bottenbouillon wordt niet dik… Hoe krijg ik er zo veel gelatine in?”

Deze vraag hoor ik héél vaak 😉 Want de beste bottenbouillon, is er eentje die zo dik als een pudding wordt wanneer deze volledig af is gekoeld. Die grote hoeveelheid gelatine die je in zo’n bouillon vindt bevat namelijk ontzettend veel bouwstoffen voor ons lichaam. Denk aan glutamine om de darmwand te onderhouden en repareren, en nog veel meer aminozuren die het lichaam ondersteunen in zijn dagelijkse werkzaamheden. Daarbij kun je denken aan spieropbouw, onderhoud van de gewrichten en het beschermen tegen ongewenste indringers (het immuunsysteem).

Bottenbouillon

Bottenbouillon = Superfood

En dat kun je allemaal uit één drankje halen. Een soort superfood. En nee, deze superfood kost niet 60 euro voor een pot omdat het zo geweldig is 😉 Dit drankje maak je gewoon zelf, voor nog geen euro per liter.

De bottenbouillon zelf kun je natuurlijk gewoon zo drinken (erg lekker), maar ikzelf verwerk deze het liefst in soepen en andere gerechten voor de slowcooker. Zo worden mijn gewone maaltijden nog voedzamer 😀 Recept-ideetjes vind je uiteraard in mijn boek Paleo Slowcooker.

Maar nu is het tijd om eens uitgebreid uit te leggen hoe je zo veel mogelijk gelatine én voedingsstoffen in je bottenbouillon kunt krijgen. Moeilijk is het zeker niet, maar je moet het wel net even weten.

Zó krijg je veel gelatine in je bottenbouillon

 • Gebruik botten met veel bindweefsel
  De standaard soepbotten bevatten vrijwel geen bindweefsel, terwijl dit juist vol zit met gelatine, collageen en andere voedingsstoffen. Gebruik in je bouillon dus ook eens knieën of andere gewrichten, of voeg wat ossenstaart toe. Ook kippenklauwen, kippennekken, rundertong, varkenspoten en stukken huid zijn hier rijk aan. Gebruik zo veel je kunt vinden. Houd je bijvoorbeeld niet zo van de huid van de kip? Bewaar dat dan voor de volgende keer dat je bouillon gaat maken, in de vriezer blijft het een hele tijd houdbaar.
 • Voeg appelazijn toe
  Appelazijn helpt mineralen en andere voedingsstoffen te onttrekken aan de botten. Deze komen vervolgens in de bouillon terecht en dat is precies wat we willen bereiken.
 • Kook of rooster de botten eerst
  Wil je zeker weten dat je werkelijk alles uit de botten haalt wat erin zit? Breng het water met de botten en andere smaakmakers dan eerst aan de kook voor je het langere tijd laat stoven. In de slowcooker kun je dit doen door het eerst een tijdje op de hoge stand aan te zetten, en daarna op de lage stand.
 • Hoe langer, hoe beter
  Gemiddeld is 12 uur trekken lang genoeg om een heel goede bouillon te maken. Je kunt er echter voor kiezen om de botten nog langer te laten trekken. Voor kippenbotten geldt dat je deze wel 24 uur op kunt laten staan, voor runderbotten zelfs 72 uur. Hoe langer de tijd, des te meer voedingsstoffen er in de bouillon terecht komen.

Zo maak je de beste Bottenbouillon

Basisrecept voor bottenbouillon

Uiteraard wil ik ook graag mijn basisrecept voor bouillon met je delen! In de meeste gevallen maak ik mijn bouillon in de slowcooker, dat werkt geweldig. En beter nog: ik heb er geen omkijken naar.

De beste Bottenbouillon maak je zo!
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Tip: Heb je een kleine slowcooker? Halveer dan de ingrediënten.
Auteur:
Personen: 10
Ingrediënten
 • 1,5 – 2 kg runder- of kippenbotten en delen met veel bindweefsel
 • 2 wortels, grof gesneden
 • 2 uien, grof gesneden
 • 2 of 3 stengels bleekselderij
 • 3 laurierblaadjes
 • 1 tl peperkorrels
 • Halve bol knoflook (optioneel)
 • 2 el appelazijn
 • Water
Bereiding
 1. Voeg alle ingrediënten samen in een grote slowcooker.
 2. Schenk er net zo veel water bij tot alle ingrediënten onder staan, maar houd nog wel een paar cm over tot de rand van de pan.
 3. Breng het geheel aan de kook (de meeste slowcookerpannen kunnen op het fornuis).
 4. Zet de pan in de slowcooker, zet deze op de laagste stand en laat de bouillon 12 uur lang trekken.
 5. Schep na afloop de grote stukken uit de pan en schenk de bouillon door een zeef in een andere pan of grote kom. (Let op: de botten en andere dierlijke delen kun je nogmaals gebruiken om bouillon van te trekken, gooi deze dus nog niet weg)
 6. Laat de bouillon eerst op kamertemperatuur komen en zet deze vervolgens in de koelkast. Schep het vetlaagje van de bouillon af (dit vet kun je later heel goed gebruiken om vlees, vis of groenten in te bakken). Als het goed is, is de bouillon nu dik geworden en lijkt het op gelatinepudding.
 7. Vries eventueel een deel van de bouillon in voor later gebruik.

Op zoek naar meer recepten voor de slowcooker? Bekijk dan mijn kookboek Paleo Slowcooker eens, met daarin 64 heerlijke recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.