Bietenstamppot met Spek en Appel

Bietenstamppot met Spek en Appel

Ik zag het originele recept voor deze Bietenstamppot in de Allerhande (september 2014 editie) staan en het leek me leuk om hier een Paleo vriendelijke versie van te maken. Als je dit recept naast de originele legt zal je zien dat het vrij eenvoudig is om een recept Paleo vriendelijk te maken.

De aardappelen in de bietenstamppot heb ik vervangen door bloemkool. Gerookte spekjes zijn er haast niet zonder e-nummers te vinden, dus die heb ik vervangen door speklappen. De roomboter heb ik vervangen door geklaarde boter (ook wel Ghee genoemd) omdat ik zelf het melkeiwit (caseïne) moet vermijden. Ghee is tegenwoordig ook te koop bij de AH en staat in de schap van de natuurvoedingsproducten.

Uiteraard is biologische grasboter ook heel erg lekker, dus voor wie daar goed tegen kan, zeker gewoon gebruiken!

Wat de bietjes betreft: als je lekker makkelijk en snel wilt doen kun je gewoon de voorgekookte bietjes uit de winkel gebruiken. Dan is deze bietenstamppot echt in een handomdraai klaar!

Bietenstamppot met Spek en Appel
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 1300 gram bloemkoolroosjes (ongeveer 2 bloemkolen)
  • 2 biologische speklappen (ongeveer 350 gram)
  • 500 gram gekookte bietjes
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 (Elstar) appel
  • Flinke snuf vers gemalen zwarte peper (naar smaak)
  • Zeezout naar smaak
  • 2 flinke eetlepels (geklaarde) roomboter
  • Handig: pureestamper
Bereiding
  1. Kook de bloemkoolroosjes in water met zeezout in 20 minuten gaar.
  2. Smelt 1 eetlepel (geklaarde) boter in een koekenpan. Bestrooi de speklappen aan beide kanten met wat zeezout en bak ze in de pan aan beide kanten goudbruin. Leg de speklappen op een bord en snij ze in kleine stukjes.
  3. Bak in diezelfde pan, in het overgebleven vet, de ui glazig.
  4. Snij in de tussentijd de bietjes in blokjes. Ontdoe de appel van de klokhuis en snij die ook in blokjes. Bak vervolgens de blokjes appel en bieten, een aantal minuten mee met de ui.
  5. Giet de bloemkool af. Stamp de bloemkool met een eetlepel (geklaarde) boter tot puree. Strooi er tijdens het stampen wat gemalen peper naar smaak bij.
  6. Voeg de stukjes speklap en het bieten/appel mengsel toe aan de bloemkoolpuree en schep het door erdoor heen.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.