OERhollands – Snert

OERhollands - Snert

“Mam, wat eten we vandaag?” Ik hoor het mezelf nog vragen. In de winter was het antwoord regelmatig ‘snert’, en stond de snelkookpan zelfs al op het vuur. Snert vond ik eigenlijk helemaal niet erg om te eten, want als je er eenmaal aan begon dan was het echt een heerlijke maaltijd. Extra geluk had ik wanneer we daarna nog pannenkoeken kregen, maar dat is weer een ander verhaal 😉

Snert is natuurlijk écht OERhollands! Een lekkere vullende maaltijdsoep waar je de komende uren wel even vol van zit. Maar ja, hoe maak je nu echte snert zonder… snert? Peulvruchten passen niet in een Paleo voedingspatroon (vanwege de anti-nutriënten die ze bevatten) maar het valt niet te ontkennen dat ze soms best lekker zijn. Daarom wilde ik mijn geliefde snertensoep namaken, zonder erwten.

Of dat ook gelukt is? Ja! Deze soep is net zo dik als echte snert, heeft dezelfde structuur én smaak ook echt naar snert! Mijn vriend kreeg uiteraard ook een kop voorgeschoteld en ik vroeg hem ‘wat denk je dat dit is?’. Zijn antwoord: ‘Lijkt wel erwtensoep, maar.. dat kan toch helemaal niet? Hoe heb je dat gemaakt?’
Hoe ik het gemaakt heb, deel ik hieronder met jullie!

OERhollands - Snert
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 200g spekblokjes
  • 1 ui, in halve ringen
  • 3 tenen knoflook, gepeld en grof gesneden
  • 1 knolselderij, geschild en in blokjes
  • 1 broccoli, in roosjes
  • 500 ml bottenbouillon
  • 1 prei, in ringen
  • 2 wortels, in plakjes
  • peper en zout
  • (rook)worst naar keuze, gegaard
Bereiding
  1. Bak de spekblokjes krokant in een soeppan. Schep de spekblokjes uit de pan en zet deze even apart. Laat het vet uit de spekblokjes in de pan zitten!
  2. Bak de ui en knoflook zacht in het spekvet en voeg hier knolselderij en broccoli aan toe.
  3. Voeg bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat in 15 minuten gaar koken.
  4. Pureer de soep met behulp van een staafmixer en breng zachtjes aan de kook.
  5. Voeg prei en wortel toe en kook deze in 6-8 minuten gaar.
  6. Voeg de uitgebakken spekjes toe en breng de soep op smaak met peper en zout.
  7. Garneer met worst naar keuze.
 

Meer OERhollandse recepten? Kijk dan eens bij Oerkracht.

Meer OERhollandse recepten? Kijk dan eens bij Oerkracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.