Paleo Pizza Niçoise

Paleo Pizza Niçoise

Dit vind ik een van de allerlekkerste recepten die ik tot nu toe heb gemaakt. Eerlijk waar.

Met het oppakken van het Paleo voedingspatroon (alweer 6 jaar geleden voor mij) begon ook mijn zoektocht naar dé Paleo Pizza. Want wat is dat lastig zeg. Een pizzabodem maken zonder granen, eentje waar ik géén buikpijn van krijg. Ik dacht eigenlijk dat het onmogelijk was.

Want hoewel de meeste Paleo pizzabodems erg lekker zijn, zijn ze qua smaak overheersend. Bij een pizza zit de smaak hem natuurlijk in de toppings dus daarom wilde ik een neutraal smakende bodem. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan! Natuurlijk heb je de meatza (erg smakelijk!) en de bakbanaanpizza, of talloze pogingen met amandelmeel, kokosmeel en tapiocameel. Maar de echte neutraal smakende pizza had ik nog niet gevonden.

Tot vandaag!

Ik besloot toch maar eens een pizzabodem met bloemkool te maken en was heel blij verrast. Qua structuur is de bodem best stevig en hij hapt lekker weg. Totaal niet taai en zeker niet klef. Met een ‘gewone’ pizza kun je het niet vergelijken, maar wat deze bodem vooral doet is het beste in de toppings naar boven halen. Yes! Daar was ik naar op zoek.

Paleo Pizza Niçoise

Eigenlijk wilde ik jullie uitgebreid op film laten zien hoe ik deze pizza maakte, maar helaas was er naast ons huis een flinke verbouwing aan de gang met bijbehorende geluiden. Je raadt het al: een filmpje opnemen met goed geluid was onmogelijk. Kan gebeuren natuurlijk, dus heb ik er iets anders op bedacht.

In onderstaand filmpje laat ik je daarom zien hoe je zelf je eigen bloemkool pizzabodem kunt maken. Je zult zien dat het ontzettend makkelijk is!

Heb je mijn stoere bacon spatel trouwens gezien? In het filmpje gebruik ik ‘m. Helemaal Paleo natuurlijk 😉 In de EetPaleo Winkel kun je deze mooie spatel bestellen, maar hij is er ook in andere kleurtjes. Deze spatels zijn onverwoestbaar (je krijgt er zelfs levenslange garantie op), veilig voor je gezondheid en heel erg fijn in gebruik.

Paleo Pizza Niçoise
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren.
Auteur:
Personen: 2-3
Ingrediënten
Pizzabodem
  • 600g bloemkool, in roosjes
  • 2 eieren, groot
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl zout
  • 2 el kokosmeel
Toppings
  • 250g sardines in olijfolie
  • 100g broccolini
  • 10 ansjovisfilets
  • 100g zwarte olijven, gehalveerd
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 el kappertjes
  • Sap van 1 citroen
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Rasp de bloemkoolroosjes met behulp van een foodprocessor tot korrels ter grootte van rijst.
  3. Roer eieren, oregano, knoflook en zout door het bloemkoolrasp en meng daarna het kokosmeel er doorheen.
  4. Schep het mengsel op de bakplaat, spreid het uit en druk het geheel stevig aan om de pizzabodem te vormen. De dikte mag zo'n 0,5 - 1 cm zijn.
  5. Bak de bodem 25 minuten in de oven en verdeel daarna de toppings erover.
  6. Begin met de sardines, daarna de broccoli, ansjovis, olijven en rode ui. Verdeel de kappertjes als laatste over de pizza.
  7. Bak de pizza nog 15 minuten in het midden van de oven. Besprenkel vlak voor het serveren met citroensap.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.