Spinazieschotel

Spinazieschotel

Spinazieschotel, maar dan gezond! Het originele Hollandse recept vraagt om aardappelen en geraspte kaas. De aardappelen heb ik vervangen door bloemkool, maar je kan denk ik ook een deel bloemkool en een deel zoete aardappel gebruiken.

De kaas kon ik niet zomaar weglaten omdat het één van de smaakmakers is, dus ik heb die getracht te vervangen door geweekte cashewnoten, die ik pureerde met edelgistvlokken. Edelgistvlokken zijn te vinden in de natuurvoedingswinkel en hebben een hartige smaak, waardoor je enigszins de kaassmaak kan nabootsen.

Het resultaat: een heerlijke, voedzame spinazieschotel. Maar dan een echt gezonde variant!

Spinazieschotel
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • Ingrediënten voor bloemkoolpuree
  • 800 gram bloemkoolroosjes
  • 2 klontjes geklaarde boter (ghee)
  • Snuf nootmuskaat
  • Peper en zeezout naar smaak
  • Ingrediënten voor de ‘kaassaus’
  • 200 gram cashewnoten
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • 1 theelepel mosterd
  • Snufje zeezout
  • Scheutje amandelmelk om het pureren te vergemakkelijken
  • Overige ingrediënten:
  • 6 eieren
  • Pakje diepvriesspinazie in verdeelblokjes
  • 150 gram ontbijtspek zonder toevoegingen
Bereiding
  1. Week de cashewnoten minstens een uur in water (liefst 2 uur)
  2. Laat de spinazie ontdooien
  3. Snij de bloemkool in roosjes, kook ze gaar in ruim water met zeezout.
  4. Kook de eieren hard.
  5. Bak de plakjes ontbijtspek goudbruin in een koekenpan.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  7. Giet de bloemkool af wanneer deze gaar is, en stamp / pureer het met de klontjes geklaarde boter, snuf nootmuskaat en wat gemalen zwarte peper naar smaak.
  8. Als de spinazie enigszins ontdooit is, doe deze dan in een vergiet en duw het overige vocht eruit. Als je dit niet doet, dan kan de spinazieschotel erg waterig worden.
  9. Stamp en/of pureer de spinazie en breng deze op smaak met wat zeezout.
  10. Pak een ovenschaal en verspreid de spinazie over de bodem.
  11. Pel de eieren, halveer deze, en verspreid deze gelijkmatig over de spinazie.
  12. Verdeel de bloemkoolpuree gelijkmatig als derde laag, over de eieren.
  13. Verdeel de gebakken plakjes ontbijtspek gelijkmatig over de bloemkoolpuree.
  14. Spoel de cashewnoten af. Doe deze in een keukenmachine met de edelgistvlokken en de mosterd en breng het verder op smaak met zeezout. Mix. Voeg een scheutje amandelmelk toe om er een smeuïg sausje van te maken.
  15. Verdeel het ‘kaassausje’ als laatste over de schotel en plaats de ovenschaal in het midden van de oven.
  16. Laat de ovenschotel zo’n 20 minuten in de oven staan, tot de bovenkant mooi goudbruin is geworden.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.