Nachtschades, hoe zit dat precies?

nachtschades

Als er één vraag veel wordt gesteld dan is het deze wel: “Hoe zit het nu met nachtschades, zijn ze Paleo of niet, en waarom?”

En ik snap het helemaal, het is best verwarrend. Nachtschades zijn toch groenten? Waarom zouden die niet zo gezond zijn? Ik leg het je uit.

Wat zijn nachtschades?

De nachtschade maakt deel uit van een bepaalde plantenfamilie. Hieronder vallen de gewone aardappel (de zoete aardappel is afkomstig van een andere familie en is dus géén nachtschade), tomaat, aubergine, pepers (niet peperkorrels), goji-bes en paprika.

Zijn nachtschades Paleo, of niet?

Nachtschades passen om verschillende redenen niet binnen een Paleo voedingspatroon. Allereerst zijn de nachtschades van origine afkomstig uit Zuid-Amerika, de eerste mens kwam uit Afrika (deze continenten waren toen al los van elkaar). Om die reden kan de nachtschade niet tot het oorspronkelijke dieet van de mens hebben behoord en is het lichaam er dan ook niet optimaal op aangepast.

Een belangrijkere reden is de aanwezigheid van verschillende antinutriënten in de nachtschades. Antinutriënten zijn stofjes die de plant aanmaakt om zijn nakomelingen te beschermen. Zie het als een moeder beer die zijn kleintjes verdedigt ten koste van alles! Een plant kan natuurlijk niet grommen en bijten, dus die zorgt ervoor dat zijn ‘kleintjes’ op een andere manier worden beschermd. Planten doen dat door middel van antinutriënten. Daarmee veroorzaken ze een zodanig vervelende reactie in het lichaam van het mens of dier wat het op eet, dat diegene het de volgende keer wel laat om die plant te eten. Zo zorgt de plant ervoor dat zijn zaadjes in de grond terecht komen en er nieuwe planten gaan groeien.

In de mens beschadigen antinutriënten de darmwand, kunnen ze ontstekingsreacties veroorzaken en ontregelen ze zo het immuunsysteem. Veel mensen met een auto-immuunziekte zijn dan ook erg gevoelig voor nachtschades. Zeker wanneer het een ziekte betreft die de gewrichten aan tast.

Zijn nachtschades paleo?

Ben jij er gevoelig voor?

Hoe kom je er achter of je gevoelig bent voor nachtschades? Dat is simpel. Zet ze 30 dagen absoluut niet op je menu. Na die 30 dagen kun je ze weer rustig gaan eten. Voel je daarna een groot verschil qua energie, stemming, spijsvertering of wellicht pijn? Dan is de kans heel groot dat je gevoelig bent voor nachtschades. Heb je nergens last van? Dan kun je ze zo nu en dan best eten. Maar lees nog even door, want niet iedere nachtschade is hetzelfde.

Niet iedere nachtschade is hetzelfde

Nachtschades bevatten dus antinutriënten en die hebben een nadelig effect op het lichaam. Dit effect is erger wanneer je er gevoelig voor bent. Oké. Maar gelukkig is hier een nuance in aan te brengen. Niet iedere tomaat of paprika bevat namelijk evenveel antinutriënten, en op die manier is niet iedere tomaat of paprika (of andere nachtschade) even nadelig voor het lichaam.

Wat het verschil maakt? De zon!

Rijping in de zon zorgt ervoor dat de hoeveelheid antinutriënten in nachtschades afneemt. Helaas is niet iedere rijpe tomaat (of paprika, of aubergine, etc.) die je in de supermarkt vindt ook daadwerkelijk in de zon gerijpt. Deze groenten worden veelal in kassen gekweekt, of ze worden onrijp geplukt. Vervolgens komen ze in een chemisch proces terecht waarbij deze groenten kunstmatig worden gerijpt: de tomaat wordt rood. Dit heeft echter haast geen invloed op de hoeveelheid antinutriënten in die groenten, deze hoeveelheid blijft hoog.
Een in de kas gekweekte tomaat die chemisch is gerijpt, bevat dus aanzienlijk meer antinutriënten dan een tomaat die lekker in de zon is gerijpt. Een tomaat uit je eigen moestuin bijvoorbeeld, of eentje van de biologische boer!

Wanneer je de zon lekker zijn werk laat doen en de groenten de tijd geeft om op te groeien en te rijpen, zijn ze veel gezonder voor je. Dus kies je er toch voor om nachtschades te eten: zorg er dan voor dat ze in de zon zijn gerijpt.

Wil je snel weten of nachtschades iets voor jou zijn, of dat je ze beter kunt vermijden? Bekijk dan zeker onderstaand filmpje.

Zijn nachtschades paleo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.