Mango Kaffir Limoentaart

Kaffir Limoen Kokostaart-2

Kaffir limoen. Zo’n leuk ingrediënt wat je vooral vaak tegen komt in Aziatische gerechten. Ikzelf vind het een heerlijke smaakmaker in curry’s en andere stoofschotels en ik heb dan ook altijd een flinke voorraad in de vriezer liggen.

In de meeste recepten gebruik je echter alleen de bladeren van de kaffir limoen (ook wel djeroek poeroet genoemd). Ik vroeg me altijd al af of de kaffir limoen 0ok vruchten zou dragen, gezien de naam. Vorige week ontdekte ik het antwoord: ja! Tijdens een tripje naar de Hanos zag ik ineens kaffir limoenen liggen. Ze lijken op limoenen, maar dan met een geribbeld uiterlijk.

Uiteraard kon ik het niet laten om twee exemplaren mee te nemen, dat moest ik gewoon proberen.

Voordat je nu afhaakt omdat je denkt dat dit recept alleen met kaffir limoen gemaakt kan worden: deze taart is net zo lekker met gewone limoenen.

Eerst liet ik de limoenen een week in de fruitschaal liggen. Met zoiets wilde ik niet overhaast aan de slag gaan want het resultaat moest natuurlijk wel lekker worden. Op internet kwam ik ook niet zo veel informatie tegen behalve dat je deze vruchten goed in kon maken (dat was ik nou net niet van plan..) dus besloot ik maar gewoon wat te doen. Een taart, met tropische ingrediënten. Net zoals ik ooit de mangopudding met chocolade-gembersaus maakte. Ook al zo’n lekkere combinatie.

De kaffir limoenen zelf smaken iets bitterder dan gewone limoenen, en dan met name het rasp. Dat is echt behoorlijk bitter, zodanig dat mijn gezicht er een beetje van vertrok. In combinatie met zoete mango en kokos is dat echter heel erg lekker. Daarnaast zaten de vruchten echt helemaal vol met zaadjes; ik als ‘ik wil alles thuis kweken’-fanaat heb deze zaadjes natuurlijk meteen in wat potjes met aarde gestopt in de hoop dat ze op gaan komen. Ik ben benieuwd..

Mango Kaffir Limoentaart
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 8
Ingrediënten
Taartbodem:
  • 175g kokosrasp
  • 2 el kokosmeel
  • 60 ml kokosolie, vloeibaar
  • 60 ml ahornsiroop of honing
Vulling:
  • 250 ml kokosmelk
  • 3 el gelatinepoeder
  • 400g rijpe mango, in blokjes (ongeveer 1 grote mango)
  • 2 kaffir limoenen, sap en rasp (of gebruik 2 gewone limoenen)
  • 60 ml honing
  • 2 el kokosolie, vloeibaar
  • ½ tl vanillepoeder
Bereiding
Taartbodem:
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius. Bekleed een taartvorm (standaard springvorm formaat) met bakpapier of vet deze goed in met wat kokosolie.
  2. Combineer alle ingrediënten voor de bodem en roer goed door elkaar.
  3. Verdeel het mengsel over de bodem van de taartvorm en druk het langs de randen iets omhoog, om een opstaande rand te creëren.
  4. Bak de bodem in 15 minuten goudbruin in het midden van de oven en laat deze vervolgens goed afkoelen.
Vulling:
  1. Doe de kokosmelk in een steelpan en strooi de gelatine hier overheen. Roer goed door elkaar met een garde, zorg dat er geen klontjes in het mengsel zitten.
  2. Verhit het kokosmengsel en breng even kort aan de kook. Haal de pan direct van het vuur.
  3. Combineer de blokjes mango, limoensap, honing, kokosolie en vanillepoeder in een foodprocessor of blender.
  4. Schenk het warme kokosmengsel erbij en maal het geheel vervolgens tot een egale massa.
  5. Schenk de vulling in de taartbodem en bestrooi met het limoenrasp.
  6. Laat de taart in 2-3 uur opstijven in de koelkast voordat je deze serveert.
Kaffir Limoen Kokostaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.