Dagelijkse Kost – Eieren in een nest

Dagelijkse Kost - Eieren in een nest

Tijd voor een nieuw kijkje in mijn keuken! Ditmaal maakte ik eieren in een nest. Dit gerecht maak ik eigenlijk altijd als ik géén inspiratie heb, in verschillende varianten. In mijn kookboek zette ik mijn favoriete variant, maar deze komt zeker op nummer 2. Heel simpel eigenlijk: je bakt wat groenten en proteïnen naar keuze (in dit geval runderworst) en vervolgens breek je er wat eieren boven. Het geheel laat je rustig stollen en klaar!

Het idee hiervoor komt van een van de eerste Amerikaanse Paleo bloggers die ik volgde. Inmiddels blogt ze al niet meer, maar ik weet nog goed dat zij altijd ‘eggs in a nest’ maakte. De eerste keer dat ik dat probeerde werd het één grote mislukking. Ik had geen idee hoe ik mijn eieren precies goed moest krijgen en het lukte me zelfs niet om de dooier heel te houden na het breken. Het resultaat: zwartgeblakerde groenten die ik met geen mogelijkheid uit de pan geschraapt kreeg, met daar bovenop nog rauwe eieren.

Oefening baart kunst. Tegenwoordig is dit ook hét gerecht wat mijn vriend het liefste maakt, waarna hij enthousiast uit de keuken zijn ‘score’ roept. (het percentage eieren waarbij de dooier nog heel is) In het begin was dat soms maar 1 ei maar de laatste tijd houdt hij ze allemaal heel.

Dagelijkse Kost - Eieren in een nest-2

En toen was het tijd om het gerecht op de foto te zetten. Dit is relatief cat-proof omdat er geen grote, herkenbare stukken vlees in zitten, en de pan was nog behoorlijk warm dus Jip bleef op afstand. Toch niet echt handig voor de foto..

Jip 9-1-2015

En vervolgens gebeurde dit.. Lekker onschuldig! (maar ondertussen..)

Dagelijkse Kost - Eieren in een nest
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren.
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 1 el kokosolie
  • 1 ui, in halve ringen
  • 200g verse (runder)worst, in plakjes
  • 300g spruitjes, schoon gemaakt en gehalveerd
  • 100g boerenkool, gesneden
  • 4 eieren
  • Peper, zout en eventueel knoflookpoeder
Bereiding
  1. Verhit de kokosolie in een hapjespan en bak hierin de ui op middelhoog vuur zacht.
  2. Voeg de plakjes verse worst toe en bak deze rondom bruin.
  3. Bak de spruitjes al omscheppend 3-5 minuten mee.
  4. Schep ook de boerenkool door het gerecht en breek nu de eieren boven de pan. Probeer de dooiers heel te houden.
  5. Doe een scheutje water in de pan en laat het geheel met een deksel op de pan op middel-laag vuur garen.
  6. Voor eieren met zachte dooiers is de gaartijd 3-4 minuten. Voor volledig gestolde eieren is dit 5-6 minuten.
  7. Bestrooi met peper, zout en/of knoflookpoeder naar smaak.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.