OERhollands – Boerenpannenkoek

OERhollands Boerenpannenkoek-3

Pannenkoeken eten, oh wat deed ik dat vroeger graag!! Ten eerste met mijn verjaardag, want dan mocht ik kiezen wat we gingen eten. Standaard was het antwoord ‘pannenkoeken’. Of nog liever poffertjes, maar we hadden niet zo’n pan dus dat ging niet. Maar ook als ik uit school kwam en het huis dan al zo lekker rook: de geur van versgebakken pannenkoeken. Ja, dan was het echt feest. Meestal aten we vooraf nog een flinke kom tomaten- of erwtensoep, maar de pannenkoeken daarna was waar het mij om ging (toch slim van mijn ouders dat ze me eerst die soep lieten eten!). Mijn pannenkoek kende eigenlijk maar 1 soort beleg: poedersuiker. Véél poedersuiker!

In de zomer had ik vaak zwemwedstrijden ergens in het land (bijna alles was ver rijden vanuit Zeeland) en op de terugweg gingen we soms wel eens pannenkoeken eten, met een hele groep zwemmers. Heel gezellig, en vooral lekker. Daar nam ik vaak een pannenkoek met ijs (een toetje als maaltijd? Count me in!) of met appeltjes..
In de jaren daarna leerde ik dat voeding toch ook wel wat gezonder mocht zijn en maakte ik een soort taarten van (glutenvrije) pannenkoeken. Ertussen gingen vooral veel plakjes fruit (aardbeien, banaan, kiwi, appel) en dan nog kaneel en/of kokosrasp. Lekker.

Maar toch, die pannenkoek had echt wel een belangrijke plaats in mijn maaltijdenplan tijdens de eerste 20 jaren van mijn leven. Behoorlijk Hollands volgens mij!

Daarom hoort er in de serie OERhollands ook een echte pannenkoek. Maar niet zo maar eentje, namelijk een echt gezonde Boerenpannenkoek! Deze kun je met een gerust hart als maaltijd eten. (zonder poedersuiker 😉 )

Deze pannenkoek past helemaal binnen het EetPaleo Suikervrij programma.

OERhollands - Boerenpannenkoek
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren en nachtschades. De paprika kun je bijvoorbeeld vervangen door blokjes wortel. Tip: heb je geen ovenbestendige pan? Gebruik dan een gewone pan en hevel alles vóór het de oven in gaat over in een ingevette ovenschaal. Dat werkt ook prima!
Auteur:
Personen: 3-4
Ingrediënten
  • 8 eieren
  • 250 ml kokosmelk
  • 4 el kokosmeel
  • 200g spekblokjes
  • 1 prei, in ringen
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 250g champignons, in plakjes
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius.
  2. Klop de eieren los in een kom samen met kokosmelk en kokosmeel tot zich een glad beslag vormt. Zet apart.
  3. Zet een ovenbestendige pan op middelhoog vuur en bak hierin de spekblokjes bijna krokant.
  4. Voeg prei, paprika en champignons toe en bak deze 2-3 minuten mee tot ze wat zachter zijn.
  5. Schenk het beslag over de groenten in de pan, haal de pan van het vuur en zet deze in de oven.
  6. Bak de pannenkoek in 30 minuten goudbruin en gaar.
OERhollands

OERhollands Boerenpannenkoek-2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.