Paleo Ketchup met rode biet – AIP, Nachtschadevrij

Paleo Ketchup met rode biet

Als je deze ketchup ziet, dan zou je toch meteen denken dat er tomaten in zitten? Laat dat nu net helemaal niet het geval zijn 😉

Al sinds ik leerde dat nachtschades eigenlijk helemaal niet zo goed voor ons zijn (hier lees je meer), had ik ketchup min of meer uit mijn sauzen-repertoire geschrapt. Weg ermee, kan niet, oh en zit nog vol met suiker ook. Dat hoefde voor mij dus echt niet meer. Niet dat ik absoluut nooit nachtschades eet, maar ik zag ook niet in waarom ik de moeite zou nemen om zelf ketchup te gaan maken.

Tot ik (je raadt het al…) naar de VS ging en daar bij een restaurant, op de allerlaatste dag van mijn verblijf, een heerlijk ontbijt bestelde. Het ging min of meer als volgt: op social media zag ik dat een aantal Amerikaanse bloggers bij Dai Due waren gaan eten in Austin, waar ik ook was, en dat het eten geweldig lekker was geweest. Google maps is mijn grote vriend op vakantie en het bleek ook nog eens redelijk dicht bij mijn hotel te zijn. Oh en ze gingen om 10 uur ’s ochtends al open!

Dus op de laatste dag van mijn verblijf pakte ik snel mijn koffer in (uitcheck-tijd 12 uur) en wandelde ik richting Dai Due om daar stipt 10h op de stoep te staan. Ik koos een plaatsje aan de bar, een tafel leek me overdreven in mijn eentje in een tot dan toe leeg restaurant. De Deli Hash sprong er het meeste uit op de kaart want: zoete aardappel met allerlei soorten vlees én twee zachtje eitjes. Dat kon ik wel gebruiken tijdens mijn reisdag.

Naast het feit dat dit gerecht werkelijk goddelijk was (HIER vind je mijn variant hierop!), was ik vooral dol op de bietenketchup waar het mee werd geserveerd.

En zoals altijd moest ik die ketchup natuurlijk namaken. Zo gaat dat bij mij 😉 Het resultaat is een heerlijke, nachtschade-vrije ketchup die wel écht naar ketchup smaakt en eigenlijk nog veel lekkerder dan dat. Oh en hij is ook helemaal suikervrij, leek me wel zo handig!

Paleo Ketchup met rode biet - AIP, Nachtschadevrij
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 6-8
Ingrediënten
  • 1 el kokosolie
  • 1 ui, in halve ringen
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 175g zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 250g gekookte rode biet, in blokjes
  • 6 el appelazijn (90 ml)
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl zout
  • ¼ tl kurkuma
  • snuf peper
Bereiding
  1. Verhit de kokosolie in een steelpan en bak hierin de ui en knoflook zachtjes aan.
  2. Voeg de blokjes zoete aardappel toe en bak al omscheppend goudbruin en gaar.
  3. Schep de rode biet, appelazijn en alle kruiden door het gerecht en haal de pan van het vuur.
  4. Pureer met behulp van een staafmixer of blender tot een gladde saus.
  5. De saus is ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast, in een goed afgesloten pot of fles.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.