Oerbrood

Oerbrood

Mis je jouw dagelijks brood nu je Paleo eet? Geen probleem! Dit oerbrood biedt de oplossing. Heerlijk om een plak van te eten bij je (lunch)salade, of gewoon als tussendoortje natuurlijk.

Hoewel ikzelf brood helemaal niet mis, na ruim 5 jaar Paleo heb je dat niet meer 😉 hoor ik toch vaak dat mensen graag iets eten wat op brood lijkt. In het begin (8 jaar geleden alweer!) had ik dat ook; toen at ik nog niet eens Paleo, maar alleen gluten- en zuivelvrij.

Ik had geen flauw idee dat mijn lichaam ook op andere granen reageerde dus het eerste wat ik deed toen ik mijn ‘nieuwe dieet’ voorgeschreven kreeg was naar de natuurwinkel gaan om te kijken wat hun aanbod was.

Om heel eerlijk te zijn had ik als puber zijnde helemaal geen zin om überhaupt bij die winkel naar binnen te gaan; ik was er wel eens langs gelopen in de stad en voor zover ik wist liepen daar vooral zweverige geitenwollensokken-personen rond. Een behoorlijk vooroordeel wat overigens helemaal niet waar bleek te zijn!

Eenmaal in de winkel besefte ik me dat ik vooral onzeker was over het feit dat ik in die winkel ‘de weg’ niet wist, niet wist waar ik moest zoeken en vooral bang was om (stel je voor!) hulp te moeten vragen. Gelukkig waren de medewerkers erg aardig en binnen de kortste keren was ik er vaste klant; mijn mandje laadde ik telkens vol met glutenvrije producten.

Glutenvrij brood, glutenvrije crackers, glutenvrije koekjes en cakejes.. Echt lekker waren ze niet (vooral heel erg droog!) tenzij er heel veel suiker in zat. Hoe meer ik leerde over gezonde voeding, des te minder van die glutenvrije producten ik kocht. Ik begon zelf te bakken en dat beviel toch echt stukken beter! Zoals je aan mijn blog ziet is er in de tussentijd niet veel veranderd 😉

Het idee voor dit brood nam ik mee naar huis na mijn tripje naar Denemarken; bij restaurant Palæo serveerden ze namelijk plakjes ‘oerbrood’, een soort zadenbrood, bij hun salades. Het brood leek helemaal gemaakt te zijn van zaden en noten en smaakte heerlijk! Dat wilde ik namaken!

Mijn Oerbrood smaakt natuurlijk niet exact hetzelfde, maar ik ben er in ieder geval erg tevreden over. Het is lekker knapperig, vol van smaak en het vult erg goed. Je kunt het zadenbrood met gemak een week in de koelkast bewaren, of in plakjes snijden en invriezen.

Oerbrood
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren en noten.
Auteur:
Personen: 12
Ingrediënten
  • 100g zonnebloempitten
  • 100g pompoenpitten
  • 100g sesamzaad
  • 100g lijnzaad
  • 50g amandelen
  • 50g hazelnoten
  • 5 eieren
  • 100 ml kokosolie
  • ½ tl zout
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 160 graden Celsius. Bekleed een broodvorm met bakpapier.
  2. Combineer alle ingrediënten in een kom, roer goed door elkaar.
  3. Schenk het beslag in de broodvorm en bak het in 60 minuten goudbruin en gaar.
  4. Laat het oerbrood ten minste 30 minuten afkoelen voor je het in plakken snijdt.
Wil je zien hoe ik dit broodje bak? Hier vind je een kookfilmpje!

zadenbrood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.