Paleo brood – Noten en eivrij

Paleo brood - Noten en eivrij

Dit is per definitie het lekkerste Paleo brood welke ik tot nu toe gegeten heb. En geloof me, ik heb al héél wat recepten uitgeprobeerd!

Ik zat van de week nog eens lekker te neuzen op het blog van The Paleo Mom, met stip één van mijn meest favoriete Paleo websites. Ze heeft er ook een flink aantal brood recepten opstaan en ook een paar waarbij ze gebruik maakt van gist. En het is nu juist het gebruik van deze gist die een typische broodsmaak geeft zodat dit Paleo brood niet naar een cake smaakt.

En geheel per toeval is dit paleo brood ook nog eens ei-vrij!! Ik zat namelijk niet op te letten bij het maken van het deeg. Ik heb er nogal een handje van om niet het hele recept door te lezen voor ik aan de slag ga en ik heb volledig over de eieren heen gelezen!

Normaal gesproken kun je eieren niet zomaar weglaten uit een recept en zeker niet uit een Paleo ‘brood’ recept. Vaak is het de lijm die het geheel bij elkaar houdt.

Bij dit paleo brood mis je de eieren absoluut niet. Het is een smeuïg brood, goed van structuur en kruimelt niet meer dan een gewoon brood. De smaak is heel goed, je kunt het brood roosteren, je kunt er tosti’s mee maken of gebruiken voor wentelteefjes.

Kortom: een megasucces!

En voordat je het vraagt: NEE, je kunt geen van de basis ingrediënten vervangen door iets anders! Je kunt de kokosmeel niet vervangen door amandelmeel, de lijnzaad niet voor chiazaad en ook de tapioca en arrowroot zijn precies in de juiste verhouding samengesteld. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd maar ik denk wel dat dit brood zich prima leent om nog extra noten en/of gedroogd fruit aan toe te voegen om er een soort mueslibrood van te maken.

UPDATE: Wanneer het paleo brood aan de buitenkant al mooi bruin is maar nog niet gaar, dek het brood dan af met aluminiumfolie en zet het brood terug in de oven totdat een satéprikker droog uit het brood komt!

UPDATE 18/10/2016: Op veler verzoek heb ik dit recept nogmaals getest. Door het gebruik van tapiocameel is dit brood een beetje klef/smeuïg aan de binnenkant, het is dan echter wel gaar. Deze structuur kun je al verbeteren door het deeg in 2 stukken te verdelen en zo 2 ronde broodjes te bakken op de bakplaat. Des te kleiner de broodjes die je maakt, des te minder klef de structuur. Het is tenslotte geen ‘echt’ brood zoals je gewend bent! Dit recept is trouwens ook perfect om bolletjes van te maken. Het brood rijst vooral tijdens de rusttijd vóór het bakken. Is het niet zo warm in huis? Zet het deeg dan in de oven op een heel lage temperatuur (30 graden) en met het deurtje open. Tijdens het bakken rijst het brood nagenoeg niet meer.

Paleo brood - Noten en eivrij
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Ingrediënten
 • 360 ml handwarm water
 • 75 gram lijnzaad
 • 125 gram pompoenpitten
 • 150 gram tapioca
 • 150 gram arrowroot
 • 75 gram kokosmeel
 • 80 ml olijfolie
 • 1 el appel cider azijn
 • 2 el honing
 • 1 tl zeezout
 • 10 gram gedroogde (instant) gist
Bereiding
 1. Meng in de bodem van een ruime kom de gist met het warme water. Roer het (met een houten lepel) goed door totdat de gist opgelost is. Laat een minuut of 10 staan.
 2. Maal ondertussen de lijnzaad zo fijn mogelijk. Je kunt het met een blender proberen maar zelf gebruik ik hiervoor de staafmixer.
 3. Maal ook de pompoenpitten fijn.
 4. Meng het lijnzaadmeel samen met de olijfolie, appelciderazijn en de honing door het gistmengsel.
 5. Laat dit een paar minuten staan en roer nogmaals goed door.
 6. Meng nu alle overige ingrediënten door het mengsel. Je krijgt geen mooie deegbal zoals bij ‘normaal’ brood, dit mengsel is stevig maar blijft erg plakkerig.
 7. Denk de schaal af en zet het op een warm, tochtvrij plekje. Laat ongeveer een uur rijzen.
 8. Vet een broodvorm in. Meng het brooddeeg nog eens goed door en giet in de broodvorm. Strijk de bovenkant vlak.
 9. Dek deze weer af en laat nogmaals 45 minuten tot een uur rijzen.
 10. Verwarm de oven voor op 175 graden en bak het brood in 50-60 minuten goudbruin en gaar (een satéprikker moet droog uit het beslag komen.
 11. Je kunt dit brood goed invriezen.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.