Kookfilmpje – Bulletproof Thee met Chocolade (zonder koffie)

Ah, mijn favoriete ontbijtdrankje, bulletproof thee zonder koffie! Ik kan er eigenlijk geen genoeg van krijgen. Al zo’n 2 jaar denk ik dat ik die ‘bulletproof choco’ (zoals ik ‘m liefdevol noem) toch echt wel een keer beu ga raken, maar het gebeurt gewoon niet. Wel pas ik het drankje af en toe een beetje aan, waardoor ‘ie in de loop der tijd alleen maar lekkerder is geworden. De laatste versie ziet eruit zoals in onderstaand filmpje!

De ingrediënten die ik gebruik heb ik heel bewust gekozen, maar je kunt daarin voor jezelf uiteraard een en ander aanpassen.

Roomboter of ghee?

De originele bulletproof koffie bevat roomboter, maar ik gebruik in plaats daarvan ghee in mijn bulletproof thee. De reden daarvoor is dat ghee veel minder caseïne (melkeiwitten) bevat dan roomboter, echt in verwaarloosbare hoeveelheden. Ikzelf ben gevoelig voor caseïne, dus dat vermijd ik liever. Ik weet van mezelf dat ik zo nu en dan wat roomboter prima verdraag, maar wanneer het gaat om een drankje wat ik bijna elke dag drink dan gebruik ik liever ghee. Daar voel ik me het beste bij.

MCT olie en Brain Octane

Een ingrediënt wat je ook in de originele bulletproof koffie vindt is MCT olie, XCT olie of Brain Octane. Stuk voor stuk extracten van kokosolie die je focus verbeteren en nuttig zijn voor de darmflora. In mijn geval verdraag ik brain octane heel veel beter dan MCT of XCT olie, maar als ik heel eerlijk ben merk ik er geen positieve effecten van. Ik heb het geprobeerd, maar nee, mijn focus is net zo goed met als zonder deze olie. Kortom; ik laat het weg. Voel je echter vrij om het wél te proberen, je kunt dat prima toevoegen aan dit drankje.

To coffee or not to coffee?

Verder reageer ik niet zo heel goed op koffie (cafeïne en ik gaan niet altijd even goed samen), dus vandaar dat mijn ‘bulletproof drankje’ dat niet bevat. Ik ben echter wel dol op de smaak van koffie en geroosterde cichorei komt daarbij zeker in de buurt, daarnaast is cichorei ook fijn voor je darmflora (het bevat prebiotische vezels) dus ook op dat gebied voeg ik het graag toe. De variant die ik gebruik is de Chikko Not Coffee. Je kunt natuurlijk de cichorei koffie gewoon weglaten en in plaats daarvan 150-200 ml vers gezette koffie toevoegen, aangevuld tot 400 ml met kokend heet water. Ook als je niet van cichorei óf koffie houdt kun je beide weglaten en in plaats daarvan iets meer cacao toevoegen.

Collageen, cacao en kaneel

Dan nu de hamvraag: kun je de collageen vervangen of weglaten? Ja, in principe wel, maar ik zou het niet aanraden. In plaats van collageen kun je wel gelatinepoeder gebruiken, al is dat net ietsje minder makkelijk opneembaar. Waarom ik zo’n fan ben van collageen lees je hier.

Ook de cacao zou ik niet weglaten of vervangen, dat creëert namelijk die lekkere schuimlaag op dit drankje. Je kunt uiteraard wel iets meer of minder gebruiken dan aangegeven, en zoals je in het recept hieronder ziet neig ik al snel naar meer cacao. Ik ben er namelijk dol op én ik ben ook echt fan van de schuimlaag op deze bulletproof thee.

Als allerlaatste kun je de kaneel prima vervangen door wat vanillepoeder of koek- of speculaaskruiden. Allemaal net zo lekker!

Bulletproof thee!

En natuurlijk heb ik ook het recept eventjes voor je klaar gezet, dan kun je het nog eens rustig nalezen:

Kookfilmpje - Bulletproof Thee met Chocolade (zonder koffie)
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
De hoeveelheden in dit recept kun je naar eigen smaak aanpassen. Ikzelf meet alles min of meer op het oog af en neig ernaar wat meer te gebruiken.
Auteur:
Personen: 1
Ingrediënten
  • 2 volle el ghee
  • 2-3 el collageenpoeder (ik gebruik de collageen van Foodie)
  • 1 el cichorei koffie (let op dat er geen granen in zitten, ik gebruik de blauwe bus van Chikko not coffee)
  • 2-3 tl cacao
  • snuf kaneel
  • Kokend water
Bereiding
  1. Neem een grote maatbeker of glazen pot (ik gebruik een wide mouth mason jar met inhoud van 700 ml). Je kunt ook een blender gebruiken, maar verzeker jezelf er dan eerst van dat jouw blender tegen hete vloeistoffen kan.
  2. Schep de ghee, cichorei, cacao, collageen en kaneel in de maatbeker. Schenk hier ongeveer 400 ml van het hete water bovenop en roer kort door.
  3. Gebruik een staafmixer om tot een romige drank op te kloppen, of doe dit natuurlijk in de blender.
  4. Geniet ervan!
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.