Knoflook Mayonaise met Peterselie

Knoflook Peterselie Mayonaise

Deze knoflook mayonaise bedacht ik in eerste instantie voor bij de mosselen. Toen er nog over was, gebruikte ik het de volgende dag bij de worst, en weer enkele dagen later bij de gegrilde courgette en op de hamburger. Het was er echt overal heel lekker bij.

Het lijkt mij ook lekker bij shoarma of verwerkt in een salade. Het heeft wat weg van een knoflooksaus, maar ik noem het liever knoflook mayonaise of aioli. Ik heb er zelf verse peterselie in gedaan, maar het staat je natuurlijk vrij om met andere verse kruiden te experimenteren.

Zelf knoflook mayonaise maken

Voor dit sausje kun je een (milde) olijfolie gebruiken. Extra vierge is natuurlijk bekend om de gezondheidsvoordelen, maar het smaakt wel heel sterk en overheersend. Het is aan jullie waar je voorkeur naar uit gaat, maar persoonlijk denk ik dat de milde variant beter werkt in dit recept voor knoflook mayonaise.

Ook kun je avocado-olie of macadamia-olie gebruiken, die zijn wat neutraler van smaak en deze kun je bijvoorbeeld in een biologische supermarkt vinden. Hoe dan ook, welke je ook gebruikt, het zijn alle drie goede bronnen van omega 9 vetzuren.

Knoflook Mayonaise met Peterselie
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 1 hele ei
  • 1 eidooier
  • 150 ml (milde)olijfolie, avocado-olie of macadamia-olie.
  • 3 teentjes knoflook
  • Handje peterselie
  • Snufje zout
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1 theelepel dijon mosterd of gemalen mosterdpoeder
Bereiding
  1. Pel de teentjes knoflook en bak ze in een koekenpan goudbruin. Leg het apart en laat ze afkoelen.
  2. Doe de hele ei, een eidooier, citroensap, appelazijn, mosterd en een snufje zout in de keukenmachine en laat het draaien.
  3. Voeg, terwijl de keukenmachine draait, de olie toe. Doe dit wel heel langzaam, druppel voor druppel tot het mengsel begint in te dikken. Het vergt wat geduld, het is echter belangrijk dat dit gedeelte niet te gehaast gedaan wordt.
  4. Als het mengsel wat ingedikt is, voeg dan de rest van de olie toe. Dit hoeft niet meer druppel voor druppel, een dunne straal volstaat.
  5. Voeg een handje peterselie en de gebakken teentjes knoflook toe en laat de machine nog draaien tot alles goed gemengd is.
  6. Serveer bij de maaltijd en bewaar wat over is enkele dagen in de koelkast, in een luchtdicht afsluitbare schone glazen pot.
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.