Zelf Ghee maken

Zelfgemaakte Ghee

Heb je ghee al ontdekt? Het wordt ook wel vloeibaar goud genoemd, en als je het hebt geprobeerd weet je precies wat ik bedoel. Want niet alleen de kleur is prachtig, maar de smaak is absoluut geweldig. Bijna alles is lekker met ghee erin. En het mooie is dat de meeste mensen met een lactose- en/of caseïne-intolerantie hier ook tegen kunnen. Ghee is -in tegenstelling tot roomboter- namelijk 99,9% vet. De melkbestanddelen zijn eruit gehaald. Daarnaast hebben de vetzuren die je in ghee vindt nog allerlei positieve eigenschappen voor o.a. je immuunsysteem en darmflora,

Je kunt het gebruiken in plaats van kokosolie om in te bakken, maar laat het bijvoorbeeld ook eens smelten op een net gebakken biefstukje (met wat kruiden erdoor geroerd) of op Paleo pannenkoekjes. Su-per-lekker!

Als je ghee gebruikt dan heb je je vast ook weleens afgevraagd waarom het zo duur is. Nu heb ik het geluk dat ik bij een groothandel in kan kopen (voordeel van mijn eigen bedrijf hebben) maar dan nog betaal ik zo’n 8 euro voor een pot van 500 gram. En gezien de ghee-consumptie van mijn vriend en mij gaat zo’n pot er in een week echt wel doorheen (wij gebruiken het in ons favoriete drankje; romige choco thee).

Natuurlijk wist ik echt wel dat je ghee ook zelf kunt maken, dat het héél makkelijk is en dat het dan een stuk goedkoper is. Maar toch maakte ik mijn ghee niet zelf, want een kant-en-klare pot kopen is net iets makkelijker. Hoeveel goedkoper het zou zijn had ik echter nog nooit berekend, tot vandaag. Ik schrok ervan.

Door zelf 2 potten ghee te maken à ca. 500 gram per stuk (van biologische roomboter) bespaar ik ruim 11 euro in vergelijking met kant-en-klare ghee. Op jaarbasis kan dat mij dus 264 euro besparen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar van die 264 euro ga ik liever iets leuks doen!

Vanaf vandaag ben ik dus helemaal om. Vanaf nu maak ik mijn ghee trouw zelf. Want ja, het is echt heel erg gemakkelijk en snel klaar en het geeft eigenlijk helemaal geen knoeiboel in de keuken. Oh en mocht iemand een tip hebben waar ik roomboter kan vinden van grasgevoerde runderen (van het merk Kerrygold bijvoorbeeld?), dan hoor ik dat heel graag 😀

Wil jij ook zelf ghee gaan maken? Hieronder vind je het recept!

Zelf Ghee maken
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Met dit recept maak je net iets minder dan 1 liter ghee.
Auteur:
Ingrediënten
  • 1 kg roomboter, liefst van grasgevoerde runderen
Bereiding
  1. Smelt de boter in een steelpan en breng het vervolgens aan de kook. Laat 10-15 minuten zachtjes koken.
  2. De boter begint al snel te schuimen. Blijf koken tot de boter voor de tweede keer schuimt en het geheel een mooie gouden kleur heeft gekregen. De meeste melkbestanddelen liggen dan op de bodem van de pan (soms zijn ze wat bruin verkleurd) en een klein deel ligt nog bovenop.
  3. Schenk de ghee door een kaasdoek of heel fijne zeef in 2 potten van 500 ml.
  4. Bewaar in een goed afgesloten pot bij kamertemperatuur, het is dan met gemak enkele maanden houdbaar.

Zoek je naar meer handige tips om geld te besparen op je Paleo boodschappen? Dat vind je in Eet Paleo in 7 Stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.