Paleo Worteltaart (notenvrij!)

Paleo Worteltaart

Het is even geleden, maar het is eindelijk gelukt om een heel erg lekkere paleo worteltaart te maken. Althans, dat vind ik 😉 In het verleden probeerde ik zo af en toe een worteltaart te maken, maar dat lukte me nooit helemaal. Ten eerste gebruikte ik altijd amandelmeel en daardoor werd mijn taart niet alleen erg zwaar, maar ook iets minder gezond. (amandelmeel oxideert helaas wanneer je er mee bakt) Het was het gewoon allemaal net niet. Erg zonde, want worteltaart (carrotcake) kan zo ontzettend lekker zijn.

Daarom besloot ik het nu nog maar eens te proberen: met kokosmeel, maar dan zo dat het niet een grote kleffe hap wordt. Daarnaast zoette ik de paleo worteltaart alleen met dadels: geen honing, geen ahornsiroop, dat is eigenlijk helemaal niet nodig wanneer je sappige, kleffe Medjool dadels gebruikt. Daardoor krijgt je taart zelfs nog een beetje een karamelsmaak! Dus heb je zin om iets te bakken en nog een uurtje de tijd? Probeer deze taart dan eens.

Zorg wel dat je een deel invriest of dat je bezoek krijgt, want anders heb je grote kans dat je deze taart binnen enkele dagen helemaal op eet.

Oja, één belangrijk punt: onderstaand recept is voldoende voor één laag paleo worteltaart. Wil je ook zo’n mooie taart met 2 lagen? Dan zijn er 2 dingen die je kunt doen: a) snijd de taart doormidden, bestrijk beide helften met de frosting en leg ze bovenop elkaar. Hier haal je met gemak 6 porties uit. Of b) maakt het recept twee keer en leg beide bodems op elkaar nadat je deze met frosting hebt besmeerd. Zo heb je genoeg voor 12 personen.

In het recept zie je ook wat walnoten staan, maar deze kun je voor een notenvrije variant helemaal weglaten. Ze hebben verder geen invloed op de structuur van de taart.

Paleo Worteltaart
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren.
Auteur:
Personen: 6-8
Ingrediënten
Worteltaart
  • 200g wortels, geraspt
  • 10 Medjool dadels zonder pit
  • 6 eieren
  • 120 ml kokosolie, vloeibaar
  • 50g kokosmeel
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl zout
  • ½ tl baksoda
  • ¼ tl vanillepoeder
  • 75g walnoten, grof gehakt (optioneel)
Frosting
  • 125g zonnebloempitten
  • 90 ml amandelmelk (of kokosmelk)
  • 3 el kokosolie, vloeibaar
  • 1-2 el honing
  • 2 tl citroensap
  • ¼ tl vanillepoeder
Bereiding
Worteltaart
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius en vet een springvorm in met wat kokosolie.
  2. Combineer de dadels met 1 ei in de foodprocessor en maal tot een fijne pasta.
  3. Voeg de overige eieren, kokosolie, kokosmeel, kaneel, zout, baksoda en vanille toe en maal tot een glad beslag.
  4. Pulseer de wortels en walnoten door het beslag tot deze er volledig in op zijn genomen.
  5. Schep het beslag in de springvorm en bak de taart in 40 minuten goudbruin en gaar.
Frosting
  1. Combineer alle ingrediënten in de foodprocessor of blender en maal tot een gladde massa.
  2. De frosting wordt iets dikker en steviger wanneer je deze nog een half uurtje in de koelkast zet voor je de taart ermee bestrijkt.
Paleo Worteltaart-2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.