Alles wat je moet weten over bottenbouillon

Alles over Bottenbouillon

Bottenbouillon, ook wel vloeibaar goud genoemd binnen de Paleo community. De super voedzame drank die niet in je Paleo repertoire mag ontbreken. Of tenminste, dat heb je gehoord dus je drinkt regelmatig je bouillon. Zelfgemaakt van runderbotten in een slowcooker of instantpot, of ouderwets op het vuur. Maar hoe zit het nu echt? Waarom is bottenbouillon zo gezond en waarom zou je dit vaker willen drinken? Ik leg het je uit!

Wat is bottenbouillon?

Het zit natuurlijk al een beetje in de naam, maar bottenbouillon is bouillon getrokken van botten. Dat kan zijn van runderbotten, kippenbotten, kalkoen, schaap, noem het maar op. Je laat de botten, samen met andere smaakmakers (bijvoorbeeld prei, selderij, wortel, knoflook en ui) minstens 12 uur zachtjes stoven op een laag vuur. Tijdens dat proces worden er ontzettend veel voedingsstoffen onttrokken aan de botten, deze komen in de bouillon terecht. Hoe langer je de botten laat stoven, des te meer voedingsstoffen er in de bouillon terecht komen.

Je kunt bottenbouillon maken in een slowcooker, in een InstantPot of op het vuur. Op mijn site vind je trouwens een handig recept daarvoor.

Waarom wordt dit van botten gemaakt?

Goede vraag! Je kunt natuurlijk ook bouillon maken van groenten of van vlees. Ik ken mensen die een kipfilet in water koken en het vocht dan ‘bouillon’ noemen, technisch gezien is dat misschien wel zo, maar de verschillen qua voedingswaarde zijn enorm. Vlees of groenten zijn simpelweg anders van samenstelling dan botten, waarbij botten de hoofdprijs winnen wat betreft hun rijkheid aan mineralen. Daarnaast vind je in bottenbouillon ook een flinke hoeveelheid essentiële aminozuren, waaronder collageen en glutamine.

Waarom is bottenbouillon zo gezond?

Hierboven vertelde ik het natuurlijk al een beetje, maar bottenbouillon is ongelofelijk rijk aan mineralen en aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten in het lichaam, ze zijn in werkelijk iedere lichaamscel van groot belang.

Denk daarbij aan de opbouw en het onderhoud van je spiermassa en behoud van een soepele, stevige huid. Maar aminozuren spelen ook een grote rol in de darmwand (glutamine zorgt er bijvoorbeeld voor dat de poortjes in je darmwand bij elkaar blijven, zodat er geen onverteerde voedseldeeltjes je lichaam in kunnen komen) en daarnaast zijn ze erg belangrijk bij het reguleren van het immuunsysteem, het zenuwstelsel en zelfs je bloedsuikerspiegel.

Als laatste zijn deze aminozuren en mineralen natuurlijk ook van belang bij het onderhoud van je eigen botten. Het is niet voor niets bottenbouillon!

Alles over Bottenbouillon

Welke mineralen vind je in bottenbouillon?

Dat zijn er heel veel! De hoeveelheden zijn afhankelijk van het soort botten die zijn gebruikt in de bouillon en hoe lang het is gekookt, maar de volgende mineralen vind je in vrijwel alle bottenbouillons:

  • Calcium
  • Fosfor
  • IJzer
  • Kalium
  • Koper
  • Magnesium
  • Mangaan
  • Natrium
  • Zink

En welke aminozuren zitten erin?

In bottenbouillon vind je in ieder geval 7 van de 8 essentiële aminozuren (waaronder de onder sporters bekende BCAA’s). Dit zijn aminozuren die het lichaam niet zelf aan kan maken, ze zijn dus essentieel om dagelijks uit onze voeding binnen te krijgen.

Dit zijn:

  • Isoleucine
  • Leucine
  • Lysine
  • Methionine
  • Phenylalanine
  • Threonine
  • Valine

Alleen het essentiële aminozuur tryptofaan vind je in principe niet in bottenbouillon. Dit vind je trouwens wel in vlees of in het beenmerg van het bot.

Andere aminozuren in bottenbouillon zijn:

  • Asparaginezuur
  • Serine
  • Glutaminezuur
  • Proline
  • Glycine
  • Alanine
  • Tyrosine
  • Histidine
  • Arginine
  • Cystine

Kortom; bottenbouillon is niet te vergelijken met een glas water. En al helemaal niet met een bouillonblokje van de supermarkt, wat weliswaar heel sterk smaakt maar ook vol zit met smaakversterkers en andere onnodige ingrediënten. Met echte bottenbouillon geef je je lichaam heel erg veel voedingsstoffen (ik durf het zeker een superfood te noemen!) en je maakt je maaltijden er nog lekkerder mee ook.

Duurzaamheid

Paleo draait voor mij ook om duurzaam leven. Wanneer ik vlees eet dan ben ik me ervan bewust dat er daarvoor een dier is overleden. Ik zorg er dus altijd voor dat het dier waarvan ik het vlees eet een goed leven heeft gehad – dat betekent dat deze de tijd heeft gehad om op te groeien, vrij buiten heeft gelopen, niet is behandeld met antiobiotica én zijn natuurlijke dieet heeft gegeten. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het er zo veel mogelijk van het dier wordt gebruikt voor consumptie!

Als je alleen kipfileetjes of biefstukken zou eten, dan maak je niet echt efficiënt gebruik van zo’n dier tenslotte. Maar, zou je ooit de botten opeten?? Ik in ieder geval niet!

Bottenbouillon is dus een perfecte manier om een nog groter deel van wat een dier je te bieden heeft binnen te krijgen. Het zou toch eeuwig zonde zijn om daar geen gebruik van te maken? Ik krijg vaak vragen van mensen die wat minder vlees willen eten, hoe ze dat kunnen doen binnen en Paleo voedingspatroon. Mijn advies is dan ook om op de dagen dat je geen vlees eet bottenbouillon te drinken. Zo krijg je toch je voedingsstoffen binnen, maar eet je geen vlees. Bovendien maak je ook nog eens gebruik van delen van het dier die anders misschien weggegooid zouden worden.

Hoe gebruik ik bottenbouillon?

Misschien ben je nu enthousiast geworden over bottenbouillon en vraag je je af hoeveel je daar dan van nodig hebt op een dag. Maak je geen zorgen, je hoeft het niet te gaan drinken in plaats van water. Eén mok bottenbouillon per dag kan al wonderen doen, en dan met name wanneer je lichaam wel wat extra voedingsstoffen kan gebruiken. Bijvoorbeeld in de herfst of winter, wanneer er veel virussen heersen, of wanneer je jezelf niet zo fit voelt.

Daarnaast kun je bottenbouillon perfect gebruiken als basis voor soepen of sauzen.

Alles over Bottenbouillon - Broth of Life

Kan ik dat niet kant-en-klaar kopen?

Ha, ik begrijp je punt. Ik ben ook niet zo iemand die wekelijks een grote pan bouillon laat stoven. Mijn leven is ook regelmatig een beetje hectisch en dan schiet het drinken van bouillon er vaak weleens bij in. Er zijn webshops waar je diepgevroren bouillon kunt bestellen. In mijn geval vergeet ik dat dan te ontdooien waardoor ik het nog steeds niet veel gebruik.

Een andere optie is de bouillon van Broth of Life! Deze bestelde ik laatst bij Ergomax, zowel de kippen- als de rundervariant.

Broth of Life

Broth of Life is bouillonpoeder in een zakje, maar dan de beste variant die je kunt vinden. Je kunt kiezen uit kippenbouillon of runder bottenbouillon. De bouillons worden gemaakt door een familiebedrijf in Sydney (Australië), ze gebruiken daarvoor uitsluitend biologische vrije uitloop kippen en grasgevoerde runderen. Ook de smaakmakers in de bouillons zijn van biologische herkomst, zo vind je bijvoorbeeld selderij, wortel en knoflook in de bouillon.

Na het maken van de bouillon, op authentieke wijze, wordt de bouillon opgedroogd tot er alleen nog een poeder over is. Eén theelepel van dit poeder is ongeveer gelijk aan 100 ml bottenbouillon.

Uiteraard heb ik het uitgebreid getest en ik moet zeggen dat ik het heel lekker vind. Het smaakt gewoon naar echte bottenbouillon. Op de verpakking staat dat je het poeder ook over je eten kan strooien (slim, want zo voeg je nóg meer voedingsstoffen aan je maaltijd toe) en dat heb ik uiteraard meteen geprobeerd. Het is super lekker over een gebakken ei!

Bottenbouillon voor onderweg of op het werk

Het handigste vind ik dat het poeder lang houdbaar is, en dat het zo makkelijk mee te nemen is. Ik ben vaak onderweg en ik reis ook nog eens heel graag. Deze bouillon zou ik zó meenemen tijdens een meerdaagse wandeling (kokend water erbij en klaar ben je) voor extra voedingsstoffen, ik zou het meenemen in het vliegtuig of wanneer ik met de auto of trein op reis ga. Wanneer je onderweg bent is het weleens ietsje lastiger om aan voldoende voeding van goede kwaliteit te komen, en met deze bouillon vul je je maaltijden perfect aan. Of je er nu daadwerkelijk bouillon van maakt, of het over je eten strooit.

Verder is dit poeder ook fijn om een zakje op je werk neer te zetten. Iedereen om 4 uur aan het soepje uit de automaat?? Dan maak jij gewoon bouillon voor jezelf klaar! Ideaal.

Je kunt Broth of Life bestellen bij Ergomax.nl.

Alles over Bottenbouillon - Broth of Life

Dit artikel is gesponsord door Ergomax.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.