Beginnen met Paleo – stap voor stap

Beginnen met Paleo

Je hebt je ingeschreven voor mijn nieuwsbrief. De Paleo basislijst heb je doorgenomen en wellicht heb je het gratis maaltijdplan ook al bekeken (nog niet gehad? Schrijf je dan alsnog in via de link onderaan deze pagina!). Paleo spreekt je best wel aan eigenlijk en je wil het graag gaan proberen.

Maar waar begin je?

Het zal je ongetwijfeld op zijn gevallen dat het veranderen van je voedingspatroon niet iets is wat je ‘zomaar even’ doet. Voor mij was het ook ooit een flinke uitdaging, maar ik ben nog altijd (ruim 6 jaar later) ontzettend blij dat ik het toch heb gedaan. Wil je weten waar ik vandaan kom en waarom ik eigenlijk Paleo ben gaan eten? Dat lees je hier in mijn verhaal. Is het altijd makkelijk? Nee! In het begin is het een soort zoektocht: wat werkt wel, wat werkt niet. Waar haal je de boodschappen, wanneer bereid je je maaltijden?

Maak je geen zorgen. Wanneer je dit artikel leest weet ik dat je interesse hebt in het veranderen van je voedingspatroon, je staat open voor iets nieuws. En daarom weet ik ook dat het je gaat lukken.

Uiteraard help ik ook jou met alle plezier op weg!

Naar mijn idee hoort voeding namelijk vooral gezond te zijn, maar ook heel erg lekker (anders is er niks aan, toch?), leuk én haalbaar in je eigen leven. Wanneer je begint is het natuurlijk niet ineens heel makkelijk, maar door simpelweg vanalles te proberen kom je er gaandeweg achter hoe je het zo makkelijk mogelijk maakt. Ikzelf weet bijvoorbeeld zeker dat ik eigenlijk net zo lang in de keuken sta als iemand die niet Paleo eet en werkt met kant-en-klare pakjes en zakjes, het is voor mij routine geworden en ik heb gevonden waar ik me goed bij voel. Ik nodig je graag uit om dat ook te gaan doen!

Door middel van een aantal stappen kom je er eenvoudig achter hoe je het beste kunt beginnen:

1. Bepaal je strategie

Ben je zo iemand die zijn voedingspatroon liefst in één keer om wil gooien? Of pak je het liever iets rustiger aan? Afhankelijk van je voorkeur kun je de eerste stap al maken.

2. Informeer jezelf

Lees nog eens goed door wat Paleo precies inhoudt, bestudeer de basislijst die je per e-mail van me hebt gekregen (nog niet gehad? Hieronder kun je je inschrijven.).

3. Aan de slag

Wil je het in één keer doen? Ruim dan je voorraadkastjes uit. Lees de etiketten en bepaal wat wel of niet Paleo-proof is (dat is makkelijker dan je denkt!). Vervolgens ga je naar de supermarkt en haal je Paleo ingrediënten naar keuze in huis. Werk je liefst met recepten? Dan is het handig om eerst een soort maaltijdplan te maken. Daarvoor bepaal je wat je de komende 3-4 dagen gaat eten qua ontbijt, lunch en diner. Op mijn site vind je meer dan genoeg inspiratie. Maak een boodschappenlijst en haal alles in huis.

Ga je voor langzaam (dit is overigens vaak de meest duurzame en haalbare manier)? Bepaal dan voor jezelf welke maaltijd je als eerste Paleo wilt maken. Het diner, het ontbijt of juist de lunch? Over het algemeen is het diner voor veel mensen het makkelijkste. Kies een aantal recepten uit, voor de komende 3-4 dagen bijvoorbeeld, maak een boodschappenlijst en haal de ingrediënten in huis. Wanneer je het maken van Paleo diners eenmaal onder de knie hebt (je bepaalt zelf wanneer dit is) kun je ook het ontbijt Paleo gaan maken, en vervolgens de lunch, of andersom natuurlijk. Voor je het weet ben je al een heel eind op weg en gaat het makkelijker dan je denkt.

beginnen-met-paleo-2

Extra tips

Een begin maken is, zoals je hierboven hebt gelezen, vrij eenvoudig. Maar dan!? Waar haal je alle boodschappen, hoeveel winkels bezoek je, moet je altijd een recept volgen of mag je ook zelf iets bedenken?

Paleo laat enorm veel ruimte over voor je eigen creativiteit. Het is géén dieet, maar echt een levensstijl. Je bent dus helemaal vrij om alle combinaties te maken die je wilt, om 50% Paleo te eten, of 80% of 100%. Jij bepaalt waar je je goed bij voelt en je bent vrij om te doen en laten wat je wilt. Er is niet zoiets als de ‘Paleo politie’ 😉

Alle praktische tips die ik je ooit zou kunnen geven heb ik gebundeld in mijn boek Eet Paleo in 7 Stappen. Daarin neem ik je écht aan de hand mee, stap voor stap, en geef ik je enorm veel tips om Paleo zo makkelijk mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan snelle lunches, fijne wokmaaltijden, hoe stel je een maaltijdsalade samen, wat als je geen groot budget hebt, en nog veel meer. Ook vind je in het boek 5 verschillende maaltijdplannen (voor verschillende doelen; bijvoorbeeld voor sporters of juist voor mensen die gewicht willen verliezen, voor mensen die een auto-immuunziekte hebben en natuurlijk een gewoon basisplan) die je kunt proberen. De boodschappenlijstjes heb ik zelfs al voor je gemaakt en de bijbehorende recepten staan natuurlijk ook in het boek.

Favoriete webshops

Online kun je een heleboel leuke, fijne en vooral lekkere Paleo ingrediënten vinden. Ikzelf bestel regelmatig producten online. In veel gevallen is dat niet alleen goedkoper, maar zorgt het ook voor meer variatie en het bespaart je tijd (hoef je niet naar 3 verschillende winkels).

 • EetPaleo Winkel – Paleo is niet alleen maar voeding. Daarom ben ik mijn eigen webshop gestart waarin ik onder andere heel fijn keukengerei verkoop (100% veilig om mee te koken en geweldig in het gebruik!) plus handige kookhulpjes, ideale lunchtrommels en food jars, verzorgingsproducten en natuurlijk mijn eigen kookboeken.
 • Paleo-Store.nl – Sabine is de eigenaresse van de Paleo Store. Zij heeft niet alleen een eigen productlijn met allerlei handige (en lekkere!) bakmixen en Paleo pasta’s, maar ook heel fijne ingrediënten, snacks en verzorgingsproducten die je nergens anders in Nederland kunt krijgen. Echt uniek en heel erg leuk!
 • Foodie.nl – Hun missie is om (welvaarts)aandoeningen de kop in te drukken door de focus te leggen op voeding en zorgvuldig geformuleerde supplementen.
 • PuurMieke.nl – Mieke heeft een enorm grote webshop waarin ze echt heel erg veel ingrediënten en snacks verkoopt, als je iets niet kunt vinden is de kans groot dat je het bij Mieke wel vindt.
 • Pit & Pit – Heerlijke kruidenmixen, thee, noten, zaden, noem het maar op. Bij Pit & Pit zijn dit soort (veelal biologische) ingrediënten vaak een stuk goedkoper dan in de winkel.
 • De Woeste Grond – Vlees koop ik tegenwoordig alleen nog maar online, via de Woeste Grond. Hier weet ik tenminste 100% zeker dat de dieren een geweldig leven hebben gehad en kerngezond zijn (en het vlees is dat dus ook!). Ze leveren het vlees diepgevroren thuis, per koerier. En de smaak, die is geweldig, dat moet je echt ervaren.

beginnen-met-paleo-3

Paleo boeken voor beginners
 • Eet Paleo in 7 Stappen – Zoals ik hierboven al noemde, dit boek is echt een complete Paleo gids waarin ik je leer hoe je Paleo zo makkelijk mogelijk kunt maken. Volledig gericht op de praktijk! Met meer dan 160 recepten (met foto’s!) is het ook nog eens een heel leuk kookboek.
 • Paleo in 15 Minuten – Zoek je heel snelle maaltijden? Dan is Paleo in 15 Minuten een erg fijn boek. Alle recepten zijn in no-time klaar, en nog erg lekker ook.
 • Paleo Ontbijt – De ervaring leert dat de meeste mensen het ontbijt het lastigste vinden om helemaal Paleo te maken. Met meer dan 70 recepten in dit boek is Paleo ontbijten voortaan een fluitje van een cent.
 • Paleo Slowcooker – Een slowcooker is echt geweldig om te hebben, zeker wanneer je Paleo eet. ’s Ochtends stop je alle ingrediënten erin (10-15 minuutjes werk) en wanneer je ’s avonds thuis komt heeft het apparaat er een geweldig lekkere warme maaltijd van gemaakt. Kun je meteen aanschuiven! In dit boek vind je heel veel recepten speciaal voor de slowcooker.
 • Paleo Traktaties – Bang dat je niet lekker kunt snoepen wanneer je Paleo eet? Nou, dat kan echt wel hoor. Wanneer je iets te vieren hebt mag je daar uiteraard echt wel iets lekkers bij eten. In Paleo Traktaties vindt je de allerlekkerste recepten, van Paleo taart tot cake tot chocolade, en zelfs een heuse high tea.
 • 101 Paleo Recepten – De naam zegt het al, in dit boek vind je maar 101 lekkere Paleo recepten. Heel fijn voor je dagelijkse inspiratie!

Wil je de gratis Paleo Basislijst en een maaltijdplan voor 7 dagen ontvangen? Schrijf je dan hieronder in voor mijn nieuwsbrief!

Waar ben je nog meer naar op zoek? Laat het me hieronder weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.