In bikini in de diepvries – cryotherapie bij N-ice Cryo Amsterdam

N-ice Cryo Amsterdam EetPaleo

Stel dat je wordt gevraagd of je eens 3 minuten lang in je bikini (!) in een vriescel wil komen staan. Een vriescel waarin het 110 graden onder nul is. En dat zou dan ook nog goed voor je moeten zijn… De eerste gedachte die in me op kwam was: ‘ja maar dat is echt heel koud’! Samen met vriendin en collega onderneemster Anne Neijnens ging ik de uitdaging aan; een whole body cryotherapie behandeling bij N-ice Cryo in Amsterdam. En we zetten het ook nog op film..

Even spannend was het wel. Wat zal ik doen? Over cryotherapie had ik al meer verhalen gehoord. Natuurlijk volgde ik een paar winters geleden de Wim Hof methode. En ik kende de beelden van crossfitters die na hun workouts in ijsbaden plonsden, alsof het eigenlijk een lekker warm bad was waarin ze heerlijk ontspanden. Maar nee, er lagen toch echt ijsklontjes in dat bad.

IJsklontjes in de aanbieding

Mijn eigen ervaring met een ijsbad was niet helemaal positief. Samen met manlief naar de supermarkt om heel veel zakken ijsblokjes te halen, een hele kar vol. Tot op de dag van vandaag krijg ik nog steeds weleens mijn persoonlijke aanbiedingsmail waarbij me wordt verteld dat de ijsklontjes in de aanbieding zijn. Met natuurlijk daarbij de uitnodigende tekst “Eén van je favorieten?”. Nou, favoriet zijn ze niet. Want ik vond zo’n ijsbad best een pijnlijke kwestie. Ik weet het, er zijn zo veel tactieken die je daar doorheen kunnen helpen zonder dat je iets voelt, maar ik was vooral blij weer uit dat bad te zijn.

Je begrijpt dat ik even twijfelde toen ik uit werd genodigd om een sessie ‘whole body cryotherapie’ te ervaren!

Mijn nieuwsgierigheid won het gelukkig. Toen Anne me vervolgens ook nog vroeg of ze me mocht interviewen over mijn bedrijf tijdens het ondernemen van een leuke activiteit, wist ik het meteen: wij gaan naar de cryotherapie. Een afspraak was zo gemaakt en voor we het wisten stonden we enigszins zenuwachtig bij N-ice Cryo in Amsterdam bij het Gelderlandplein.

Hoe werkt cryotherapie?

Uiteraard werd ons bij aankomst uitgebreid uitgelegd wat we konden verwachten. Je brengt in totaal 3 minuten door in de cryo cabine. Eerst een aantal seconden bij een temperatuur van -10, vervolgens ga je een paar seconden naar -60, om de laatste ruim 2,5 minuut door te brengen bij een temperatuur van -110 graden Celsius. Je krijgt daarbij warme sokken en sloffen aan, handschoenen, een muts en een mondkapje. Alles om het helemaal veilig te houden (bevroren tenen zijn tenslotte niet leuk).

Waarom cryotherapie zo goed voor je is? Simpel! Door korte tijd in een heel erg koude omgeving door te brengen, zet je een aantal processen in je lichaam in werking. Er komt daarbij enorm veel serotonine en endorfine vrij – stofjes die ervoor zorgen dat je vrolijk en opgewekt bent en waardoor je een ware energieboost kunt ervaren. Daarnaast wordt je huid heerlijk glad, versnelt het je stofwisseling, herstel je sneller na het sporten, slaap je beter en kun je beter tegen stress. Klinkt goed, toch? Voor zulke leuke dingen wil ik het best 3 minuten koud hebben.

N-ice Cryo Amsterdam EetPaleo

In de vriescel!

Op het moment dat we voor de cryo cabine stonden, vonden we het allebei best spannend. Zo’n stiltemomentje waarbij je denkt ‘tsja, ik denk dat ik het maar gewoon moet doen’. Gelukkig is er de hele tijd een medewerker bij die je met een microfoon door de ervaring heen kan praten. Ze kan je zien via ramen in de cabine en er hangen ook binnen camera’s.

In de eerste cabine van -10 viel het me nog het meeste op dat het koud was. Daarna naar -60 waar het eigenlijk maar een klein beetje kouder aanvoelde, maar waar het wel sneeuwde. En dan loop je door naar -110. Geen flauw idee hoe koud dat is, want zo koud wordt het in de natuur eigenlijk niet (zeker niet in Nederland). Je weet gewoon werkelijk niet wat je kunt verwachten.

Ikzelf vond het eigenlijk meevallen. Volgens mij begon mijn lichaam zich al flink op te warmen toen we die cabine in stapten. Oké, het was wel koud. Maar ik stond absoluut niet te bibberen en het voelde niet eens oncomfortabel. Anne had het bijvoorbeeld wel heel koud. Dus ik denk dat je reactie echt per persoon verschilt. Sterker nog – ik stond een groot deel van de tijd met een big smile op mijn gezicht omdat ik het op de een of andere manier gewoon heel leuk vond. In de tussentijd werd mijn huid knalrood (een normale reactie) en pas in de laatste 30 seconden voelde het toch echt koud en was het best fijn om af te kunnen tellen.

Niet meer stoppen met lachen

Na afloop waren we nog net niet euforisch. Blij, vrolijk, twee giechelende meiden van 16 die lachen om niks maar er ook niet mee kunnen stoppen. Volgens mij duurde dat wel een half uur. Tsja, 16 zijn we allang niet meer dus we probeerden toch af en toe serieus te worden. Onder het mom van ‘we moeten hier wel een beetje professioneel zijn’.

Eenmaal bijgekomen van het lachen – dat we na afloop op een trampoline mochten om de doorbloeding goed op gang te helpen maakte het alleen maar leuker – begonnen we met het interview. Deze kun je onderaan dit artikel natuurlijk helemaal bekijken! We gaan eigenlijk best wel diep op persoonlijke dingen in; hoe ik omga met het negatieve stemmetje in mezelf én waarom ik cryotherapie wel of niet vaker zou willen doen.

N-ice Cryo Amsterdam EetPaleo

Wat ik verder merkte? Ik was de hele dag vrolijk en vol energie! Mijn huid was 2 dagen lang ontzettend zacht en glad, echt een perzikhuidje. Dat wat heel dure crèmes beweren te doen (alleen als je de complete productlijn gebruikt natuurlijk), kun je met cryotherapie gewoon in één sessie bereiken. Ik vermoed dat dit effect alleen maar langer duurt wanneer je bijvoorbeeld wekelijks in de cryo cabine zou gaan.

Kortom: ik vond het echt een top ervaring. Ik ga zeker nog eens terug (manlief is bijna jarig, ik voorzie een leuk cadeau), en dan ga ik ook weer naar N-ice Cryo. Simpelweg omdat de medewerkers kennis van zaken hebben, super vriendelijk zijn en de locatie heel mooi en schoon is.

Filmpje!

Oké, nu je mijn ervaring hebt gelezen is het misschien ook leuk om dit op film te zien. Anne is coach en wilde me voor haar videoserie interviewen over mijn bedrijf EetPaleo en hoe ik dat aanpak. We gaan soms best de diepte in op persoonlijk vlak en ik denk dat je mij van een andere kant gaat zien dan je gewend bent hier en op social media.

Credits & copyright: Alle foto’s op deze pagina én het filmpje zijn gemaakt door Jessy Kneefel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.