Doe-het-zelf: Kombucha

Kombucha-DIY

Kombucha, het steeds bekender wordende drankje. Ook ik heb het ontdekt en vind het echt heerlijk! Er zit echter 1 nadeel aan: het is best prijzig om telkens een flesje kombucha in de winkel te kopen, zeker wanneer je er een dagelijkse gewoonte van wilt maken om dit te drinken. Nouja, ‘wilt maken’, het is gewoon zo ontzettend lekker dat ik het iedere dag wil drinken!

Maar waarom zou je Kombucha willen drinken? 1: Het is gezond! en 2: Het is lekker! (al zul je misschien wel eventjes aan de smaak moeten wennen..) Ik zal niet al te diep ingaan op de ‘gezondheidsbevorderende effecten’ van Kombucha, maar feit is dat dit gefermenteerde drankje probiotica bevat. Micro-organismen waarmee we onze darmflora en daarmee ook ons immuunsysteem (!) ondersteunen. Dat betekent dus niet alleen een betere spijsvertering maar ook een betere afweer tegen ziektemakers. En tsja, dat kunnen we allemaal wel gebruiken in dit stressvolle bestaan..
Daarnaast helpt kombucha ook bij het ontgiften (het ondersteunt de leverwerking), bevat het glucosaminen (goed voor de gewrichten) en antioxidanten. Best een krachtig drankje dus!

Wie hier meer over wil lezen raad ik aan deze website te bezoeken, daar vind je een schat aan informatie. (Engelstalig)

Kombucha-1

Om Kombucha te maken heb je slechts 5 ingrediënten nodig: water, groene of zwarte thee, suiker, wat bestaande kombucha (of appelazijn!) en een kombucha-zwam (ook wel SCOBY genoemd). Ik hoor je al denken: suiker!?!? Hoe kan dit ooit een gezond drankje zijn? Een kombucha-zwam bestaat uit verschillende bacteriën en gisten die samen een heel fijn weefsel vormen: de ‘zwam’. Deze zwam is een organisme op zich, het produceert allerlei stoffen, maar heeft ook voeding nodig. Suiker is de voeding van deze zwam, het eet het op tijdens het fermentatieproces. Je zult dan ook merken dat Kombucha eigenlijk een heel zuur smakend drankje is. Van de hoeveelheid suiker die toe is gevoegd blijft nog maar héél weinig over in het uiteindelijke drankje. Een Kombucha-zwam kun je vaak gratis krijgen van een vriend/vriendin die zijn/haar eigen Kombucha maakt, of online bestellen bijvoorbeeld via deze website.

Er zijn online heel veel verschillende recepten te vinden om Kombucha te maken, iedereen heeft zo zijn eigen methode. Ik heb een aantal recepten gecombineerd en er zo mijn eigen draai aan gegeven, met een heerlijk eindproduct als gevolg!

Kombucha-3

De Kombucha-zwam

Doe-het-zelf: Kombucha
 
Auteur:
Ingrediënten
 • 2 liter water
 • 10 gram groene of zwarte thee
 • 200g suiker
 • 50 ml kombucha (of appelazijn)
 • 1 kombucha-zwam
Extra:
 • 1 grote, glazen pot met een inhoud van 2,5 - 3 liter
 • kaasdoek (of een theedoek)
 • elastiek
 • plastic trechter met zeef
 • lege glazen flessen met dop (4 stuks van 0,5 liter)
Bereiding
 1. Breng 500 ml van het water aan de kook in een steelpan.
 2. Laat hierin de thee 15 minuten trekken.
 3. Verwijder de theezakjes/losse thee en los de suiker op in het theewater.
 4. Schenk de warme thee in de grote glazen pot en schenk hier vervolgens de overige 1,5 liter (koud) water bij.
 5. Controleer of het water niet te warm is; het mag maximaal 40 graden Celsius zijn. (als het water niet warm aanvoelt is het goed)
 6. Schenk de 50 ml kombucha (of appelazijn) bij de zoete thee in de pot en leg de kombucha-zwam er voorzichtig in.
 7. Leg het kaasdoek op de pot en zet dit vast met een elastiek. Zo kan er nog wel zuurstof bij de drank, maar geen stof.
 8. Zet de pot op een donkere plaats weg, bij kamertemperatuur of ietsje warmer dan dat.
 9. Laat de kombucha ergens tussen de 7 en 14 dagen fermenteren.
Na het fermenteren
 1. Na 7 dagen zul je zien dat zich een nieuwe zwam op de drank heeft gevormd. Steek hier voorzichtig een rietje onder en neem een slokje van de drank: smaakt het nog te zoet, dan laat je de drank nog een paar dagen langer fermenteren. Voor mij is de drank na 14 dagen precies zuur genoeg, maar smaken verschillen natuurlijk!
 2. Schep zowel de nieuwe als de oude zwam uit de drank en leg ze in een diep bord met daarin een beetje van de drank. Zo blijven ze in goede conditie.
 3. Zet de trechter met zeef in een lege, glazen fles en schenk hier de drank doorheen. Vul op deze manier alle flessen.
 4. Zet de flessen Kombucha tot gebruik in de koelkast.
 5. Nu kun je op dezelfde manier een nieuwe hoeveelheid Kombucha maken! De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha of weggeven aan iemand anders. (of nog meer kombucha mee maken natuurlijk!)
Kombucha-4

Klaar voor de fermentatie!

Wil je je Kombucha een smaakje geven? Dat is heel eenvoudig! Voeg een laagje vers fruitsap (100% fruit, niet uit concentraat) toe aan de lege glazen flessen voor je deze vult met de reeds gefermenteerde Kombucha. Laat deze flessen nog een aantal dagen op een donkere plaats staan; na een dag of 4-5 zijn ook de fruitsuikers gefermenteerd en is er wat meer koolzuurgas ontstaan; zo maak je je eigen gezonde priklimonade. Let er dan wel op dat je deze flessen elke dag even een keer open draait. Zo kan het extra gas ontsnappen en komt er niet teveel druk op te staan! (het laatste wat je wil is een ontplofte fles Kombucha..)

Kombucha-5

Na afloop van het fermenteren; er is een grote, tweede Kombucha-zwam ontstaan.

Tips & Trucs

 • Gebruik alléén glazen flessen om de Kombucha in te maken/bewaren. Kombucha heeft ontgiftende eigenschappen welke ook inwerken op plastic; door het in een plastic fles te doen kan je drankje afvalstoffen van de plastic fles bevatten en dat is niet zo gezond.
 • Zorg dat de kombucha-zwam en/of drank niet in contact komt met metaal. Dit is schadelijk voor de micro-organismen waardoor ze dood kunnen gaan.
 • Gebruik altijd echte thee en echte suiker: de Kombucha-zwam heeft dit nodig om van te leven en uiteindelijk dit drankje te produceren. Honing, zoetstoffen en/of kruidenthee zijn hierbij niet geschikt!
 • Drink niet teveel Kombucha in één keer, laat je lichaam er aan wennen. De drank bevat bacteriën en gisten waar jouw lichaam/darmen op kunnen reageren, dit is voor iedereen anders. Het kan een opgeblazen gevoel en/of winderigheid veroorzaken. Dat kan geen kwaad, maar kan natuurlijk wel onprettig zijn.
 • Mijn grote glazen Kombucha-kelk, lege flessen, kaasdoek en trechter met zeef bestelde ik bij Brouwmarkt.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.