EetPaleo in Kopenhagen

PaleoKopenhagen-2

In mijn nieuwsbrief en op de facebook-pagina kondigde ik het al aan: ik zou afgelopen weekend naar Kopenhagen gaan! Bij het boeken van deze stedentrip twijfelde ik eerst nog tussen een paar verschillende steden: Porto, Lissabon of Kopenhagen. Allemaal mooie steden natuurlijk, die elk iets anders te bieden hebben. Eigenlijk wilde ik het warme weer wel even opzoeken, maarja, Kopenhagen heeft een Paleo restaurant… Een restaurant waarvan ik de menukaart al zo vaak had bekeken, mezelf verwonderend waarom er in Nederland nog niet zoiets is.
Om heel eerlijk te zijn heeft de aanwezigheid van dit restaurant me uiteindelijk over de streep getrokken. Het werd Kopenhagen.

Voor het weer had ik niet hoeven gaan: ik ben 3 dagen lang weg geregend. Er waren overstromingen in de stad en zelfs de metro was vanwege het slechte weer gesloten. Nu ga ik toch liever overal te voet heen, zeker op vakantie, maar echt leuk was die regen niet. Ook mijn spullen gingen stuk voor stuk kapot: mijn tas viel uit elkaar (letterlijk), een paar schoenen sneuvelde, en mijn paraplu heeft ook het leven gelaten. In 3 dagen. Mijn hoop was daarom gevestigd op het Paleo restaurant: Palæo.
Palæo heeft 2 verschillende filialen: het is allemaal begonnen in de Torvehallerne. Dit zijn twee mooi complexen met superveel eettentjes, groente- en fruitkramen, ambachtelijke lekkernijen en eigenlijk alles wat met eten en drinken te maken heeft. Een waar walhalla voor de bewuste (en onbewuste) eter! Palæo past hier helemaal tussen (te zien op de bovenste foto), zowel qua concept als qua menukaart.

PaleoKopenhagen-3

Het tweede filiaal bevindt zich middenin het centrum, parallel aan de grote winkelstraat. (zoals te zien op de foto hierboven) Natuurlijk moest ik beide filialen echt even proberen. Hoewel de menukaart bijna exact hetzelfde is, was mijn ervaring toch heel anders.. Over het filiaal in het centrum was ik niet heel erg te spreken: ik bestelde hier de Kylling Karry; zoals de medewerker mij uitlegde was dit de kipcurry. Heel fijn: in Denemarken spreekt vrijwel iedereen goed Engels! Anders had ik nooit geraden dat ‘kylling’ kip betekent in het Deens en had ik verwacht dat ik een curry met vis zou krijgen. Deze curry vond ik niet zo heel goed. Hoewel de kip die erin zat ontzettend lekker mals was, was de saus erg dun en een beetje flauw van smaak. (kan gebeuren, dit is natuurlijk een kwestie van smaak) De medewerkers waren hier iets minder vriendelijk; mijn eten werd op mijn tafel gezet zonder me aan te kijken of naar mijn ‘bedankt’ te luisteren en verder hielden ze zich vooral bezig met het bijpraten met vrienden die hen in het restaurant op kwam zoeken. Ook andere klanten moesten hierdoor best lang wachten voor hun bestelling überhaupt op werd genomen, en dat vind ik dan wel jammer… (al zal dit vast niet altijd zo zijn!) Maargoed; wanneer ik ergens 100% Paleo kan eten zonder om aanpassingen te hoeven vragen, hoor je mij niet klagen.

PaleoKopenhagen-4

Gelukkig was dat in de Torvehallerne een heel ander verhaal! Hier werd ik ontzettend goed geholpen: de medewerkers waren aardig, legden alles aan me uit en deden me wat aanbevelingen als ik daar om vroeg. Mijn bestelling was elke keer snel klaar, ondanks de drukte. En dan natuurlijk het eten.. Ik ben hier in 3 dagen ook echt 3 keer geweest omdat het zo ontzettend lekker was! Op de foto’s hierboven en onder zie je twee verschillende wraps die ik er bestelde: eerst een wrap met gerookte zalm, avocadocreme, véél groente en granaatappel en later nog een wrap met pulled beef (lekker mals draadjesvlees) met pesto en weer veel groenten. De wrap zelf was vooral van ei gemaakt, met daarin lekkere kruiden. Op zich zijn dit simpele gerechten, maar de kruiden die ze werden gebruikt maakte het echt heel erg lekker! O wat zou ik graag willen dat er zo’n restaurant in Nederland zat!! (of dat ik de recepten had, want ik wil het ook best zelf maken)
Waar ik me vooral toe heb laten verleiden, was het drinken van verse juices: vers geperste sappen van groenten en fruit. Ze hadden niet 2 of 3 sapjes op het menu staan, maar 12! En als je een ander gerecht bestelde kreeg je korting op zo’n lekker sapje. Dat moest ik natuurlijk proberen.. Na de eerste was ik hooked! Ik ben helemaal niet van de sapjes of smoothies (waarom zou je iets drinken als je het ook kunt eten?) maar het is toch wel heel erg lekker. Ik ben nu serieus aan het overwegen om een juicer aan te schaffen, of in ieder geval een blender.. Gewoon omdat het zo lekker is en ik me er heerlijk fit door voelde.

PaleoKopenhagen-1

Op de laatste dag ging ik nog een keer terug en bestelde ik een ‘ontbijtwrap’ (met ham, avocado, spinazie en paprika) om meteen op te eten en daarnaast een flinke hoeveelheid eten voor mijn lunch/diner op het vliegveld: een wrap met pulled pork (lekker pittig!) en een vegetarische salade (lekkere rauwkost met pesto, avocadocreme, geroosterde amandelen en oerbrood). Oja en nog 2 Paleo muffins om terug thuis met mijn vriend te delen.
Vlak voor ik uit ging checken in het hotel kwam ik er achter dat mijn wrap een beetje begon te lekken, dus zat er maar 1 ding op: meteen opeten. Daar had ik echt helemaal geen spijt van! Ook op het vliegveld werd ik jaloers aangekeken terwijl ik mijn salade verorberde; want tsja, dat is toch heel wat lekkerder dan de opties die je op het vliegveld vindt.

PaleoKopenhagen-5

Mijn conclusie? Die kun je denk ik wel raden: absoluut voor herhaling vatbaar. En dan heb ik ook meteen een vraag: wie begint de eerste franchise onderneming hier in Nederland?? Daar staan ze ongetwijfeld voor open!
In de tussentijd ga ik mezelf eens wijden aan het namaken van die lekkere wraps, mijn favoriete sapje en het oerbrood. Als het me lukt zien jullie de recepten vanzelf hier verschijnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.