Lamsoor en Schorrenkruid plukken

Garnalen vissen en wadlopen bij Wieringen

Nagenieten. Dat is het eerste wat in me opkomt wanneer ik terug denk aan gisteren. Mijn koelkast ligt helemaal vol met verse vis, schelpdieren én garnalen die zijn gevangen en gekookt waar ik bij stond. En dan is er nog de tas met lekkere zilte zeegroenten. Terwijl ik er aan denk komen er al 101 ideeën in me op om dit allemaal te gaan verwerken.

Nog niet zo lang geleden kreeg ik namelijk een mailtje van Janneke van De Groot Recreatie; haar familiebedrijf. Omdat het haar opviel dat ik niet zo veel recepten had met vis 😉 (helemaal waar! Ik zou graag vaker vis willen eten, maar dat komt er op de een of andere manier niet van) Ook wilde ze mij graag het gebied laten zien waar ze op was gegroeid, woont en werkt: het voormalig eiland Wieringen. We zouden gaan wadlopen, garnalen vissen én zelf de schorren op gaan om lekkere zeegroenten te verzamelen.

Zeeverse Vismarkt Wieringen

Zeeverse Vismarkt

Dus sprongen mijn vriend en ik gisteren in de auto richting Den Oever waar Janneke ons opving. Eerst kregen we een rondleiding over de Zeeverse Vismarkt in de haven van Den Oever, welke iedere zaterdag plaats vindt. Je kunt daar super verse vis, rechtstreeks van de vissers kopen. Geen tussenhandel zoals in de supermarkt, maar gewoon écht vers. Hoe geweldig is dat?? Een van de redenen waarom ik niet zo veel vis eet, is omdat ik de vis uit de supermarkt (helaas..) niet echt vertrouw. Waar komt het vandaan? Hoe duurzaam is het? Of het wild gevangen is staan dan nog wel op de verpakking, maar verder kun je er niet zo veel mee.

Dat was op deze markt wel anders. Ze konden ons precies vertellen waar de vis vandaan kwam (en nee, niet alles was wild gevangen, maar dat konden ze je er wél bij vertellen). Uiteindelijk kochten we langoustinestaartjes, een red snapper (niet uit de Noordzee uiteraard, maar hey, ik liet me verleiden door zijn mooie kleuren!) en een zak met Amandes (schelpdieren). Als we hadden gewild hadden we zelfs mee kunnen doen met een visveiling die een aantal keren wordt gehouden tijdens de markt.

Zeeverse Vismarkt Wieringen

Ook kregen we nog een lekker stukje gerookte zalm mee, welke ter plekke was gerookt. Zó lekker!!

Wildplukken op de schorren

Na afloop gingen we met Janneke de schorren op om wat heerlijke groenten te zoeken. Dit is zoiets waar ik alleen mijn moeder ooit over heb horen praten, samen met mijn opa ging ze in Zeeland de schorren op om zelf lamsoor en zeekraal te snijden. En nu stond ik zelf ook in zo’n gebied om te ervaren hoe leuk dat is! Weliswaar in Noord-Holland, maar dat mocht niet deren. We vonden volop lamsoor en schorrenkruid en vervolgens ook nog een beetje zeekraal. Een paar aardige dames vertelden ons dat ze zeekool hadden gezien, waar we natuurlijk ook een paar bladeren van mee namen.

Lamsoor en Schorrenkruid plukken

Garnalen vissen

’s Middags gingen we naar de boot voor onze eerste excursie: garnalen vissen. In ongeveer een half uur voeren we de Waddenzee op waar ons vanalles werd verteld over het gebied rondom Den Over. We zagen lepelaars, ontzettend veel aalscholvers en af en toe stak een zeehond zijn kopje boven water. Vervolgens was het tijd om het net te water te laten en te vissen. De vangst werd super uitgebreid aan ons getoond, wat echt heel leuk was. Een deel van de vangst werd namelijk in lange waterbakken tussen de zitjes gedaan, zodat we alles heel goed konden bekijken. Er was zelfs een bioloog bij om ons precies te vertellen wat welke soort vis was en hoe je die kon herkennen. We leerden hoe je het geslacht van een krab kunt bepalen, zagen naaldvissen, heel veel krabben, scholletjes, bot en natuurlijk lekker veel garnalen.

Garnalen Vissen

Op de terugweg richting de haven werden de garnalen aan boord gekookt en leerden we hoe je deze kunt pellen. Het verbaasde me hoe groot Hollandse garnalen eigenlijk zijn (en hoe klein ze in het bakje in de supermarkt lijken). Dat pellen is trouwens wel even een klus! Maar na afloop kregen we allemaal een zakje gekookte garnalen mee om verder mee te oefenen 😉 En om lekker op te eten natuurlijk! Mijn vriend en ik betrapten onszelf erop dat we echt non-stop garnalen aan het snoepen waren, zo lekker waren ze.

Wadlopen met Janneke

Wadlopen

Eenmaal terug in de haven begon onze wadloop-excursie alweer. We werden nogmaals de Waddenzee opgevaren, deze keer zagen we zelfs 4 zeehondjes liggen op een zandplaat. Altijd leuk om te zien! Eenmaal op het wad liepen we een hele tijd parallel aan de dijk waar ons natuurlijk regelmatig leuke weetjes werden verteld over schelpen, planten en dieren die daar leven. Hoe dichter we bij de kust kwamen, des te drassiger het werd. Toch maar even doorlopen dan, want anders bleven onze voeten vastplakken. Ook dit was ontzettend leuk om te doen!

Kortom: het was voor ons een super leerzame dag. Ikzelf zit weer helemaal vol inspiratie om meer met vis te gaan koken, dus kijk alvast maar uit naar wat meer recepten met vis op de site 😉

Wadlopen na afloop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.