Koukleum? Zo maak je jezelf warm.

cyJ8o7s

Bron afbeelding: reddit

 

Het is buiten zo’n 20 graden. Lekker warm. Prachtig weer, zonnig. En wat zie ik buiten? Mensen met jassen en sjaals aan.

Nu verbaas ik me erover, maar ook voor mij was dat weleens anders. Zelfs in hartje zomer had ik het nog ijskoud! Gelukkig is dat nu wel anders en loop ik probleemloos rond in een t-shirt en op blote voeten. Die warme jas laat ik lekker thuis.

Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen? Ten eerste door gezond, Paleo, te eten. Maar de echte doorslag kwam voort uit iets anders.

Deze afgelopen winter heb ik namelijk een experiment gedaan om ervoor te zorgen dat mijn lichaam zichzelf aanpast aan de omgeving. Zodat mijn lichaam het niet aldoor koud heeft, maar het gewoon op de juiste temperatuur blijft. En dat experiment is gelukt!

De hele winter is de verwarming bij ons in huis niet aan gegaan.

Je leest het goed: de he-le winter zonder verwarming. In de kou dus.

Waarom iemand dat zou willen? Goede vraag 😉 Ik heb op mijn opleiding veel geleerd over thermoregulatie en ik kan niet ontkennen dat het lezen van het boek van Richard de Leth vorig jaar me ook triggerde. Ons lichaam kan zichzelf namelijk prima op temperatuur houden. Ook wanneer er geen kachels of warme douches zijn. Thermoregulatie heet dat: het reguleren van de temperatuur. Onze eigen, ingebouwde thermostaat! (die wordt bij de geboorte gratis geïnstalleerd, super, toch?)

Comfortabel oncomfortabel

Van nature is de mens het liefst de hele dag door comfortabel. Wanneer alles in balans is, hoeft er tenslotte ook geen extra energie te worden verbruikt. (we zijn tenslotte geprogrammeerd op een energietekort) Tegenwoordig zijn we echter zo comfortabel dat het ons minder gezond maakt: we zijn helemaal niet gemaakt om altijd in dezelfde staat te zijn. In de oertijd was er zelden iets ‘comfortabel’. We hadden honger, in de winter hadden we het koud, in de zomer warm, en we bewogen veel. Die constante afwisseling zorgde ervoor dat we fit en gezond bleven!

En nu? Nu is eten altijd verkrijgbaar en hebben we een airco, CV, kachel in de auto, vloerverwarming, warme douce, enzovoorts. Ons lichaam wordt een beetje lui, weet niet meer zo goed hoe hij zichzelf warm moet maken. Ook ons immuunsysteem lijdt daar onder. Want als je een functie niet nodig hebt, dan kun je die net zo goed weg doen toch? If you don’t use it, you lose it.

Heb je wel eens een tijdje niet gesport en ben je daarna weer begonnen? Dat ging waarschijnlijk lang niet zo makkelijk meer als je je herinnerde. De spieren die je regelmatig gebruikte zijn al afgebroken: om energie te besparen, want daar is ons lichaam goed in.

Ben jij ook zo’n koukleum?

Menig vrouw (en man) bestempelt zichzelf als koukleum en doet er dus alles aan om maar goed warm te blijven. Ik was er ook zo eentje. Altijd koud, niet warm te krijgen! Dus dan zet je toch de CV een graadje hoger? Sinds ik Paleo ben gaan eten heeft dat probleem zich al grotendeels opgelost: ik heb het niet zo snel koud meer en loop zonder problemen in de winter zonder jas naar buiten.

Mijn vriend en ik zijn ons echter ook steeds bewuster geworden van onze invloed op het milieu en daarnaast houden we wel van een uitdaging. We besloten onze lichamen eens echt de kans te geven zich aan te laten passen (en te besparen op onze stookkosten) en de hele winter de kachel uit te zetten. Of in ieder geval zo lang het vol te houden zou zijn.

En het is ons gelukt.

Voor mijn vriend was het niet zo moeilijk. Hij trok gewoon een extra trui aan en dat was het, later had hij die trui niet meer nodig omdat hij het uit zichzelf al warm had. Voor mij was het een ander verhaal.. De eerste weken had ik het KOUD. Echt Heel. Erg. Koud.

IMG_0496

Warme jas: check. Thee: check. Sloffen: check (ookal zijn ze niet zichtbaar op de foto)

Hoe ik om ging met kou… (niet altijd even verantwoord)

Van ellende ging ik soms in een gloeiend heet bad zitten. Of ik dronk mok na mok hete thee of bouillon. Uiteraard mét jas, sjaal en schapenwollen sloffen aan. (behalve in bad natuurlijk) Begin december was het maar 14 graden in huis, en ik kan je vertellen: dat is koud. In de slaapkamer was het soms maar een graad of 7 à 8.

IMG_0579

Zelf in de auto had ik het KOUD, want ook daar ging de verwarming natuurlijk niet aan.

Zo rond de feestdagen vond bij mij een omslag plaats. Mijn lichaam ging zich aanpassen en ineens had ik het weer gewoon warm. Zonder extra trui! Waar ik eerst niet na kon denken van de kou, kon ik me nu weer prima concentreren. Eigenlijk zelfs beter dan voorheen. Het begon me op te vallen hoe warm het op andere plaatsen eigenlijk is, zelfs in de supermarkt had ik het warm. Laat staan wanneer ik ergens op visite was.

Het was trouwens wel grappig om te zien hoe andere mensen reageerden op de kou in ons huis. Sommigen werden vooraf gewaarschuwd (zij namen expres een warme trui mee) en tegen anderen zeiden we niks. Achteraf vroegen we pas of ze het nu koud hadden gehad bij ons en werkelijk niemand heeft door gehad dat het soms maar 16 graden was wanneer ze op bezoek waren. Geweldig!

En nu, nu is het zo’n 20 graden buiten én in huis. Gewoon opgewarmd door de zon. We zijn er al over uit dat we dit volgend jaar weer gaan doen.

Dit kun jij doen!

Wil ik hiermee zeggen dat jij dat ook moet doen? Nee hoor, zeker niet! Je kunt jezelf al aan koude laten wennen (en je lichaam activeren) door de volgende tips toe te passen:

  • Zet de CV altijd een paar graden lager, of soms een hele dag uit.
  • Loop eens zonder jas naar buiten, ook wanneer je denkt dat het koud is.
  • Neem een koude douche.
  • Laat je sjaal eens thuis.
  • Zorg dat je gezond eet! Paleo voeding kan je enorm helpen bij het reguleren van je lichaamstemperatuur.
  • Kom van je suikerverslaving af. Het Puur30 werkboek geeft je alle handvatten die je daarvoor nodig hebt.

Je zult versteld staan hoe goed je lichaam zich aan kan passen, en hoe goed je jezelf daar bij voelt.

IMG_2176

Werkt het niet? Neem dan een kat, die houdt je gegarandeerd warm in koude tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.