Mijn Paleo dag! – Hoe ziet die van jou eruit?

Mijn Paleo dag - wandelen

Er wordt me regelmatig gevraagd hoe mijn Paleo dag er precies uit ziet. Nu deel ik op Instagram echt heel vaak mijn maaltijden waardoor je een behoorlijk goed beeld krijg van wat ik eet en hoe ik leef. Maar ik weet ook welke valkuil daarin ligt. Op social media lijkt echt alles mooier dan het in werkelijkheid is (ook bij mij!) en dat kan super verwarrend zijn.

Social media? Leuk, maar niet realistisch.

Die onsmakelijk uitziende maaltijd die best lekker is? Die komt er niet op te staan. De keren dat mijn diner bestaat uit wat bij elkaar gescharrelde groenten en een gebakken ei of gedroogde worst? Plaats ik ook niet vaak. Je ziet niet dat ik soms een héél grote portie van 1 gerecht maak en dat 3 dagen achter elkaar als diner eet. En dan heb ik het nog niet over de keren dat ik mijn maaltijden gewoon niet zo handig heb gepland en ik dus met honger rond loop, of mijn ‘lunch’ bestaat uit een collageen reep. Life happens!

Mijn Paleo dag - collageen reep

Pin je dus niet vast op wat je online leest en wat je op social media ziet. Paleo eten betekent niet dat je elke dag 3x in de keuken staat om een geweldig social media-waardig gerecht op tafel te zetten. Paleo eten betekent dat je je eigen voedingspatroon zoekt. Zonder je elke seconde af te vragen of je het wel goed doet, of alle ingrediënten wel helemaal paleo-proof zijn, en of je die zoete aardappel niet beter bij de biowinkel had kunnen halen. Het belangrijkste is toch dat je een voedingspatroon vindt wat voor jou werkt?

Het is bijvoorbeeld al een aantal keren gebeurd dat iemand die super netjes Paleo at, helemaal in de war raakte van mijn manier van Paleo. En daardoor was diegene haar eigen, kersverse Paleo voedingspatroon weer eventjes kwijt. Dat is zo zonde!

Jouw variant op Paleo

Je hoeft namelijk echt niet precies te eten zoals ik. Waarschijnlijk heb ik een heel ander dagritme dan veel andere mensen. Zo werk ik vanuit huis, ben ik niet gebonden aan lunchpauzes, heb ik geen kinderen (nouja, 2 katten ;-))… Koken is mijn werk, en ga zo maar door. Daarnaast ben ik nu al ruim 6 jaar bezig met het leren kennen van mijn eigen lichaam binnen de Paleo lifestyle en weet ik inmiddels bijna precies waar mijn lijf wel of niet goed op reageert.

Kortom: dat ik mezelf goed voel bij het overslaan van mijn ontbijt, betekent niet dat jij je daar ook goed bij zult voelen. Uiteraard vind ik het super wanneer je het probeert als experiment voor jezelf. Bevalt het? Leuk, dan heb je weer iets gevonden wat bij je past! Bevalt het niet? Ook prima!

Natuurlijk ga ik je echt wel een voorbeeldje geven van mijn ‘Paleo dag’, als is het maar voor de inspiratie. Maar houd bovenstaande daarbij wel eventjes in je achterhoofd! Sta niet meteen met de handen in het haar als ik iets zeg wat voor jou misschien helemaal niet haalbaar is. Experimenteren is ok, maar bevalt het niet? Geen probleem toch? Weer wat geleerd.

Mijn Paleo dag

7.30h opstaan, douchen, etc. (ik word bijna altijd wakker zonder wekker)

Meestal zit ik helemaal vol met ideeën en energie wanneer ik uit bed kom en dan wil ik dus meteen aan de slag met mijn taken van vandaag. Mijn ochtendroutine bestaat uit niet veel meer dan de katten eten geven (en ze knuffelen natuurlijk), douchen en mijn man uitzwaaien naar zijn werk.

8.30h aan het werk

Meestal maak ik even een chocolade ‘thee’ of een Bulletproof koffie (maar soms houd ik het ook gewoon bij een paar glazen water en verder niets) waarna ik mijn laptop opstart en ik aan het werk ga. Ik werk aan mijn standing desk, dus zitten is er meestal niet bij.

Stap 1 is het maken van een lijstje met punten die ik die dag wil gaan doen. Die schrijf ik op een papiertje, in volgorde van prioriteit. Dat geeft me rust in mijn hoofd waardoor ik efficiënter kan werken. Hiervoor gebruik ik ook regelmatig de app Todoist – een geweldige uitvinding vind ik.

Heb ik helemaal geen zin om aan het werk te gaan, heb ik maar heel weinig taken of voel ik me onrustig? Dan ga ik eerst naar buiten om te wandelen. Op de dagen waarop ik nieuwe recepten maak ga ik uiteraard eerst naar de supermarkt om inkopen te doen waarna ik ga koken en fotograferen.

Extra; op dinsdag en zaterdag ga ik trainen bij mijn personal trainer, in de ochtend. Op die dagen neem ik meestal geen ontbijt maar juist een flinke lunch als ik weer terug thuis ben.

Mijn Paleo dag - sporten

Dit soort dingen doe ik tijdens mijn trainingen – zware dingen optillen, duwen en trekken. Zo leuk om te doen!

11.00h honger!

Tussen 10 en 11 krijg ik meestal echt honger en dan is het tijd om te gaan eten. Heb ik al boodschappen in huis? Dan maak ik meteen iets. Zo niet, dan trek ik mijn (barefoot) schoenen aan en loop ik eerst naar de supermarkt.

Meestal eet ik een heel simpele maaltijd. Dan bak ik een hamburgertje, paar eieren of ik eet een restje stoofvlees. Vaak met geroosterde groenten, soms met een salade. Ik ben ook dol op bakbanaan, die bak ik dan in schijfjes in wat kokosolie.

Mijn Paleo dag - lunchsalade

12.00h weer terug aan het werk

Ik probeer meestal niet vóór 12h mijn e-mail te openen, of voordat ik de belangrijkste 1 of 2 taken af heb gerond. Dat lukt niet altijd (soms moet ik gewoon echt even een berichtje naar iemand sturen) maar door pas later op de dag te gaan e-mailen krijg ik in de ochtend zo veel meer werk gedaan. Deze tip haalde ik uit het boek The 4-Hour Workweek en bevalt me super goed!

15.00h naar buiten

Meestal ben ik rond deze tijd klaar met de belangrijkste taken én met alle e-mails. Niet altijd hoor, maar meestal. In veel gevallen ga ik dan lekker naar buiten; rondje wandelen in de natuur of stad, even naar een winkel om iets te halen wat ik nodig heb, enzovoorts. Vaak ben ik zo’n 1,5 uur weg en meestal ga ik te voet. Dit is voor mij ook de perfecte tijd om wat modules van mijn opleiding tot Eating Psychology Coach te volgen – deze heb ik als audio op mijn telefoon staan dus daar kan ik al wandelend naar luisteren. Ik merk dat ik de stof beter opneem wanneer ik buiten ben.

Als het rotweer is kruip ik ook gerust op de bank met een boek, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik lang niet zo veel lees als ik zou willen. Ook wel te zien aan de ca. 10 boeken die nog ongelezen in mijn kast staan.

Mijn Paleo dag - makkelijk diner

18.00h ontspanning

Wat ik na deze tijd doe verschilt nogal per dag. Dit is vooral afhankelijk van het werkrooster van mijn man, hij werkt soms overdag en soms ’s avonds. Als hij thuis is ga ik meestal niet meer aan het werk.

Meestal maak ik eerst een diner, soms bereid ik de lunchtrommel van mijn man voor de volgende dag voor. Ook mijn diner is meestal heel simpel! Op Instagram vind je een aantal voorbeelden.

Soms ga ik nog eventjes aan het werk na het diner. Daar kon ik soms de hele avond nog mee doorgaan en als ik echt in een goede flow zit doe ik dat ook nog weleens. Maar meestal zeg ik rond 20.00h ‘stop’ en kijk ik bijvoorbeeld series, films of documentaires op de bank. Deze tijd hanteer ik zodat ik nog voldoende tijd heb om helemaal tot rust te komen voordat ik naar bed ga. In die tijd gaat mijn cortisol spiegel omlaag een stijgt melatonine, alles om een goede nachtrust te bevorderen!

Mijn Paleo dag - snacks

Soms bestel ik snacks (en ingrediënten) voor mezelf vanuit de VS, voelt als een geweldig cadeau aan mezelf. Daar kan ik zo van genieten!

22.00h naar bed

Dit is de bedtijd die ik nastreef, en ik zeg er ook maar meteen bij dat het vaak wat later wordt. Omdat die film zo goed is. Omdat mijn man om 23.30h soms pas thuis is van zijn werk (en ik het leuk vind om dan nog op te blijven). Of omdat we nog lekker aan het kletsen zijn. De volgende dag ben ik daar niet altijd blij mee, dus dat is ook iets waar ik nog aan werk.

Dat was hem! Wellicht niet spectaculair, maar het is een ritme waar ik me goed bij voel. Uiteraard ziet dit er in het weekend weer heel anders uit en ook doordeweeks wissel ik veel af qua activiteiten. Ik ben erg blij dat mijn dagen niet allemaal hetzelfde zijn. Maar dit is zo’n beetje het gemiddelde.

Zoals je ziet eet ik meestal 2 echte maaltijden per dag en geen tussendoortjes. Daar voel ik me erg goed bij! Maar ik kan je verklappen dat ik ’s avonds op de bank óók weleens echt zin heb in iets te snacken hoor. Dan neem ik bijvoorbeeld wat diepvriesfruit of ik maak een smoothie bowl. Of chocola natuurlijk!

Mijn Paleo dag - smoothie bowl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.