Minimalistische schoenen: tips & trucs

VFF4

Naar aanleiding van ‘mijn week in foto’s’ waarin ik een foto plaatste waarop ik Vibram Fivefingers droeg, kreeg ik daar wat vragen over. Daarom heb ik besloten jullie er iets meer over te vertellen!

Dit zijn minimalistische schoenen, ook wel barefoot schoenen genoemd. Dat houdt in dat de zool van de schoen zeer flexibel en bovendien helemaal vlak is; geen steun voor je enkel of voetboog, geen hak, gewoon een dunne platte zool die je voeten de mogelijkheid geeft om geheel natuurlijk te bewegen. De schoen dient voornamelijk als bescherming, maar zonder het natuurlijke gevoel weg te nemen.

Je voelt dus elk steentje of takje waar je op gaat staan, maar ook het zachte gras, het zand en rotsen. Bijna net alsof je op blote voeten loopt! (daarom wordt het ook wel Barefoot Running/Walking genoemd!)

Misschien vraag je je af.. kun je niet gewoon op blote voeten gaan lopen? Dat scheelt een hoop gedoe. Klopt! Elke van Project Gezonder probeert dit 30 dagen uit, over haar ervaringen lees je hier meer.

De voordelen van minimalistische schoenen

Een paar jaar geleden las ik enkele artikelen over minimalistische schoenen; het zou beter zijn voor je gehele lichaam. Je kunt beter ‘aarden’ wanneer er geen dikke zool tussen jou en de ondergrond zit, wat maakt dat je beter om kunt gaan met stress. Een heel natuurlijk gevoel eigenlijk.

Daarnaast heb je dan geen schoen die je lichaamshouding corrigeert, dat moet je zelf doen, en laten we eerlijk zijn: ons lichaam is gemáákt om zijn eigen houding te corrigeren, in evenwicht te blijven en vooral heel veel te lopen. In de oertijd jaagden en verzamelden we ons eten, legden we heel wat kilometers per dag af en waren er geen stoelen om constant op te zitten. Toen waren er nog geen schoenen zoals we die nu kennen. Die periode hebben we uitstekend overleefd en dat zal hoogstwaarschijnlijk niet aan ons skelet of gebrek aan schoenen hebben gelegen.

Vibram barefoot schoenen

Mijn ervaring met barefoot schoenen

Natuurlijk was ik in het begin erg sceptisch. Want bij de hardloopwinkel hadden ze mij toch echt gezegd dat ik een anti-pronatieschoen nodig had. Zo waren mijn voeten nou eenmaal. Toch voelde het helemaal niet fijn om op die speciale schoenen met steun hard te lopen, zelfs niet na enkele jaren.

Het volgende punt was dat ik alleen maar die ‘gekke’ schoenen met 5 losse tenen had gezien. Enne, ja, daar ging ik dus echt niet op lopen! Tot ik in 2011 op vakantie ging naar de VS. Ik besloot er een hardloopwinkel binnen te stappen en daar werd mijn aandacht getrokken door de minimalistische schoenen; ze hadden daar ook exemplaren zónder 5 losse tenen. Ik rende buiten een rondje op die schoenen en ik (en de schoen) was verkocht. Wat een verademing!

Binnen een paar weken wilde ik eigenlijk geen andere schoenen meer aan; dat voelde niet natuurlijk meer en liep ook niet lekker. Van ‘gewone’ schoenen kreeg ik nu overal pijntjes. Tijd om mijn minimalistische schoenencollectie uit te breiden dus. (ik ben ook nog vrouw, laten we dat niet vergeten!)

Ik kwam er achter dat er in Tilburg (waar ik woon) een winkeltje zit waar ze alleen maar minimalistische schoenen verkopen: Anyones Running. De winkel wordt gerund door een gezellig stel die je echt álles over dit soort schoenen kunnen vertellen en adviseren. Ze raadden me aan toch eens van die Vibram Fivefingers te proberen; schoenen met 5 losse tenen. Met enige argwaan liep ik er een stukje op hard.. Je raadt het al: dit was nóg fijner dan de minimalistische schoenen die ik al had.
Sindsdien heb ik 2 paar Fivefingers gekocht. Deze schoenen gebruik ik voor álles. Tochtjes over het strand, door het bos, in de stad, hardlopen en lange bergwandelingen (ca. 30km over ongelijk terrein). Ik draag ze in de zomer én in de winter (in de winter met sokken erin).

Ondanks alle tochten die ik er mee heb gemaakt heb ik er nog nooit 1 blaar aan overgehouden, geen enkele. Ook niet toen ik 30km wandelde en mijn schoenen nog nat waren (en ik tijdens de tocht regelmatig met schoenen en al door een beekje waadde) en ook niet bij het hardlopen. Sindsdien heb ik geen enkel pijntje aan mijn gewrichten gehad, mijn enkels en knieën zijn zelfs sterker geworden.

Ook mijn vriend is om en loopt er graag op!

minimalistische schoenen

Hoe denk jij over minimalistische schoenen?

Wie het ook zou willen proberen kan ik het volgende adviseren:

De truc is je voeten eerst de tijd te geven om aan deze schoenen te wennen; het is dan wel heel natuurlijk schoeisel, maar wanneer je je leven lang al op andere schoenen hebt gelopen is jouw lichaam daar niet meer aan gewend. Eigenlijk net zoals je in het begin moet wennen aan je nieuwe Paleo eetpatroon! Bouw het dus rustig op, dan voorkom je wat ongemak en spierpijn in het begin.

Ikzelf was (ben) eigenwijs en heb dit dus niet gedaan; ik ging er meteen 20 minuten op hardlopen. Dat heeft me (heel) veel spierpijn in mijn kuiten opgeleverd. Na 3x hardlopen was dat over en was ik eraan gewend, maar deze methode kan ik echter niet iedereen aanraden 😉

Tegenwoordig draag ik altijd minimalistische schoenen, behalve wanneer ik op blote voeten loop (altijd in huis) of een feestje/gelegenheid met dresscode heb. Ik draag niet alleen Vibram Fivefingers, maar ook TOMS. (TOMS zijn niet helemaal minimalistisch, maar komen zeker in de buurt)

Andere goede minimalistische (sport)schoenen zijn te koop van bijvoorbeeld de merken Merrell en Inov-8.
Mijn vriend heeft pasgeleden Newfeel (type: ‘many’) schoenen van Decathlon gekocht; erg minimalistische schoenen die je bijvoorbeeld ook naar je werk of in je vrije tijd kunt dragen, en ze zijn nog eens spotgoedkoop ook. (ze hebben ook damesmodellen!) Enkele dagen geleden heb ik voor mezelf zogenaamde XeroShoes besteld: een soort heel dunne teenslipper die je eerst zelf in elkaar moet zetten (zie foto’s hieronder). In eerste instantie vond ik het wat eng om in mijn nieuwe schoenen te gaan knippen, maar achteraf gezien was het helemaal niet moeilijk en zaten ze zo in elkaar.

Xeroshoes minimalistische sandalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.