Paleo en Gewichtsverlies

Paleo en gewichtsverlies

Onderstaand artikel is misschien niet wat je zou verwachten. Het is een soort pleidooi gebaseerd op reacties die ik weleens krijg. Helemaal onderaan het artikel leg ik dat ook nog even uit. Verwacht niet dat ik je tips ga geven om zo snel mogelijk af te kunnen vallen! Ik ga je niet vertellen hoe geweldig Paleo wel niet is om alle kilo’s voorgoed kwijt te raken. Paleo is geweldiger dan dat 😉

Wat ik je namelijk wél ga vertellen is zo veel belangrijker.

Het Paleo voedingspatroon gaat niet om gewichtsverlies. Verrassing!
Maar het is toch een dieet? Nee. Het is een levensstijl.
Paleo eet en leef je omdat je gezonder wilt worden én blijven, omdat je jezelf fitter wil voelen en omdat je alles uit het leven wil halen wat erin zit. Je eet Paleo omdat je goed voor je lichaam wilt zorgen. Dat verdien je namelijk. Jij en ik.

Gewichtsverlies? Dat is vaak een ‘bijwerking’ van het Paleo voedingspatroon. Niet in negatieve zin, zeker niet. Je lichaam komt nu eenmaal weer ‘in balans’, je hormoonhuishouding raakt op orde, je suikerverslaving is verleden tijd en je lichaam kan eindelijk ontgiften. Dat kan er voor zorgen dat je heel wat gewicht verliest wanneer je Paleo gaat eten, zonder honger te lijden, en zonder al teveel moeite. Voor de meeste mensen is dat erg mooi meegenomen, dat begrijp ik helemaal. Bovendien is teveel van het verkeerde vet op je lichaam ook niet bevorderlijk voor je gezondheid.

Toch is gewichtsverlies is niet het doel. Waarom niet? Omdat daar zo veel vooroordelen en opvattingen bij komen kijken, dat je jezelf er beter gewoon niet op kunt richten.

Om een voorbeeld te noemen: moeten we allemaal slank zijn om te kunnen ‘slagen’ in het leven? Moeten we allemaal aan precies hetzelfde beeld voldoen? Wie heeft dat zogenaamde beeld eigenlijk bepaald? Wat heeft je gewicht te maken met jou als persoon? Met jouw karakter, wie jij bent? Gewicht hoort niet te bepalen hoeveel zelfvertrouwen je hebt. Vrouwen en mannen horen zichzelf goed te voelen in hun eigen lichaam.

Je kunt tenslotte niet zomaar een ander lichaam maken, je hebt er maar één en daar moet je het mee doen. Wat je wél kunt doen is ontzettend goed voor dat lichaam zorgen: geef het goed te eten, geef het niet teveel stress en laat het bewegen. Laat je lichaam doen waar het voor gemaakt is. Maar put het niet uit, stop het niet vol met rotzooi en laat jezelf al helemáál niet negatief uit over je lichaam. Als er iets zonde van je tijd en energie is, is dat het namelijk wel.

Iedereen mag namelijk trots zijn op hoe hij/zij eruit ziet! Of je nu 100kg of 50kg weegt, of je nu een hard sixpack hebt of zachte buik. Waarom? Omdat iedereen al een deel van zijn leven achter de rug heeft. Dat deel van het leven heeft jouw lichaam gevormd en alles wat erbij komt kijken. Jouw lichaam laat zien wat je mee hebt gemaakt, of je je daar nu van bewust bent of niet.

Paleo en Gewichtsverlies

Ik heb geen geweldig gewichtsverlies-succesverhaal. Ik ben niet 20kg of meer afgevallen dankzij Paleo en ik heb nu niet ineens een sixpack gekregen. Voor- en na foto’s zijn er niet. Ik heb iets veel belangrijkers teruggekregen dankzij mijn Paleo levensstijl.

Ik heb mijn gezondheid teruggekregen.

Dankzij Paleo heb ik mijn lichaam beter dan ooit leren kennen én ik heb het leren waarderen. Ook ik maakte me ooit druk om mijn gewicht, jarenlang zelfs. En nu, eindelijk, heb ik geleerd dat het nooit om het gewicht te doen was. Het ging niet om hoe ik eruit zag. Het ging om hoe ik me voelde, om onzekerheid, om de situaties waar ik in belandde, om relaties met anderen en de relatie die ik met mezelf had en vooral om mijn gezondheid. Dáár wilde ik iets aan veranderen, maar ik wist niet hoe, dus ging ik er vanuit dat een lager gewicht me dat zou brengen.

Niets was minder waar.

Dat lagere gewicht, of het streven daartoe, en het uitputten van mijn lichaam heeft ertoe geleid dat ik ontzettend ziek werd. Mijn lichaam wilde niet meer, omdat ik er niet goed voor zorgde. Op dat moment had ik werkelijk geen idee hoe ik dan goed voor mijn lichaam moest zorgen en hoe ik ‘ernaar moest luisteren’. Ziekte is een wijze leermeester. Ik zie het als iets goeds waar ik veel van op heb gestoken en wat me verder heeft gebracht dan ik ooit had kunnen hopen.

Jouw situatie zal ongetwijfeld anders zijn. Maar ik wil het toch aan je meegeven: wees lief voor jezelf, luister naar je lichaam, luister naar je geluk. Je geluksgevoel mag jou leiden, daar mag je vanuit gaan. Want wat heb je eraan om ongelukkig te zijn? Wat het ook is: je helpt jezelf niet door je er druk om te maken. De enige manier waarop je er het allerbeste uit kunt halen wat erin zit, is door ontzettend goed voor jezelf te zorgen en door te doen waar je echt plezier in hebt. Verwen jezelf én je lichaam, op jouw manier. Geluk straal je namelijk uit, geluk wordt niet bepaald door een getal op de weegschaal. Neem het maar aan van iemand die zich daar jarenlang tevergeefs druk om heeft gemaakt.

En het mooiste is… Wanneer je stopt jezelf druk te maken over je gewicht, wanneer je de ‘controle’ (voor zover je die al had) los laat. Wanneer je gewoon goed voor jezelf zorgt, dan volgt je lichaam vanzelf. Dan neemt álles een positieve wending, ook je gewicht.

 

Waarom ik dit artikel heb geschreven.
Ik krijg zo af en toe mailtjes van mensen die mij te dik vinden. Ze zeggen dat ik niets hoor te vertellen over wat gezonde voeding is, vanwege mijn gewicht. Waarom? Geen idee. Ik vind mezelf namelijk slank en mooi, zoals ik ben. Ik ben niet dik, ik heb absoluut geen overgewicht en zou mezelf tekort doen wanneer ik mezelf ‘fors’ zou noemen. Toch doen opmerkingen dat ik te dik ben mij wel pijn, of het nu waar is of niet. Ook ik ben onzeker over mezelf, hetzij bij lange na niet zo erg als het ooit is geweest. Ik werk er elke dag opnieuw aan, door gewoon echt goed voor mezelf te zorgen in de breedste zin van het woord.
Ik vind het vooral ontzettend jammer dat mensen er vanuit gaan dat je aan een bepaald uiterlijk beeld moet voldoen (wie heeft dat beeld ooit bepaald?) om anderen te mogen inspireren. Ik schrijf over de Paleo levensstijl omdat het mij ontzettend veel heeft gebracht. Het heeft ervoor gezorgd dat ik überhaupt kan lopen en functioneren, maar ook dat ik écht kan genieten van het leven. Eindelijk kan ik
leven in plaats van te overleven. En ik hoop dat ik nog heel veel mensen mag inspireren om dat ook te kunnen doen!

Paleo en Gewichtsverlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.