Paleo Keukengerei – Pannen

Kookpunt Le Creuset-2

Hoewel het gebruik van een pan op zich natuurlijk helemaal niet zo Paleo is (waarschijnlijk kwamen ze toen niet veel verder dan een vuurtje en een spit), is het behoorlijk veilig om te zeggen dat we nu vrijwel niet meer zonder pannen kunnen. Hoe bak je anders een biefstukje aan, roerbak je wat groenten, grill je sateetjes en maak je de lekkerste sausjes? Dat soort dingen zijn toch wat lastig wanneer je alleen een oven zou hebben. Zonder pannen zouden mijn blog of mijn kookboek waarschijnlijk niet eens bestaan!

Daarom dus een artikeltje over pannen. Omdat die óók heel belangrijk zijn bij het gezond, Paleo koken.

Toen mijn vriend en ik samen gingen wonen hebben we onze keuken uit moeten breiden met een grote, hoge kast (eigenlijk een garderobekast) om er al mijn pannen, apparaten en andere kookspullen in kwijt te kunnen. Want ik zorg er graag goed voor, die spullen van mij. En dan vooral voor mijn pannen. Elke pan heeft een eigen ‘gebruiksaanwijzing’. De ene pan moet iets langer op het vuur staan voor ik er eten in doe dan de andere, en na afloop worden ze met liefde schoon gepoetst, geschraapt en geschrobd. Liefst zonder afwasmiddel (dat beschadigt de laag die erop zit) en ze gaan natuurlijk al helemaal niet in de vaatwasser. De gietijzeren pannen wrijf ik na het schoonmaken in met kokosolie zodat ze niet gaan roesten in de kast.

Dat klinkt misschien als veel werk, maar het valt reuze mee. Als ik investeer in een echt goede pan die een leven lang mee kan gaan en bij elk gebruik alleen maar fijner wordt om mee te werken, dan zorg ik daar graag goed voor.

Voor mij dus niet elke 2 maanden een nieuwe antiaanbakpan met thermospot die zo lichtgewicht is dat wanneer je een pannenkoek zou willen draaien, je de pan mee de lucht in gooit, of die al krom trekt als je hem naar het fornuis laat kijken. Niet alleen omdat zulke pannen dus echt niet fijn zijn om mee te koken, maar ook omdat er bij elk gebruik wat gif vrijkomt in de vorm van PFOA en PTFE wat je eten in trekt. (krijg je er gratis bij!) Een behoorlijke belasting voor je lichaam en in het ergste geval zelfs kankerverwekkend.

Kookpunt Le Creuset

Het alternatief is simpel: koop een goede pan die gemaakt is van stevig materiaal wat niet snel beschadigt. Liefst gietijzer, RVS of emaille. Daar hangt in veel gevallen een prijskaartje aan, maar bedenk je daarbij dat zo’n pan jaren en jarenlang mee gaat. Je hoeft dus niet elke paar maanden om een nieuwe, en binnen een jaar heb je de kosten er allang uit. Ik begrijp heel goed dat niet iedereen hier een budget voor heeft, maar dit soort pannen zijn vaak ook tweedehands op internet te koop.

Welke pannen ik gebruik? Het liefste Le Creuset, maar ik gebruik ook de pannen van DeBuyer en Riess met plezier. Ik heb ondertussen al een flinke collectie verzameld waar ik met veel plezier in kook. Deze pannen voldoen aan alle eisen die ik aan pannen stel: fijn om in te koken, stevig, bevatten geen ongezonde materialen, gaan lang mee en ze zijn nog mooi om te zien ook. Zo heb ik nu 2 koekenpanen, een skillet, hapjespan, een grillpan en 2 grote braadpannen. Een aantal van deze pannen gebruik ik werkelijk elke dag en ze zijn niet kapot te krijgen. Daarnaast kunnen ze zonder problemen de oven in: heel handig wanneer je vlees langzaam wilt laten garen of wanneer je een dikke, gevuld omelet wilt laten stollen. Echt ideaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.