Paleo op Vakantie – 6 tips voor een optimale voorbereiding

Hoewel ik er absoluut voorstander van ben om jezelf op vakantie een niet-zo-streng eetregime te geven, een beetje los te laten en ontspannen te genieten van voeding waar je oprecht zin in hebt. Aan de andere kant weet ik ook hoe makkelijk het voor veel mensen is om vervolgens helemaal niet meer gezond te eten op vakantie. Dat laatste is zonde, want daardoor komen juist die mensen vaak met buikpijn, extra kilo’s en een niet zo fit gevoel thuis van vakantie. Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar het is voor mij juist het doel om op vakantie volledig tot mezelf te komen en juist extra fit naar huis te gaan.

Doe op vakantie niet te moeilijk over voeding

Dat betekent echter niet dat ik op vakantie 100% strikt Paleo eet. Ik weet waar mijn speelruimte ligt, en omdat ik op vakantie zo ontspannen ben (veel meer dan thuis) kan mijn lichaam ook meer non-Paleo voeding hebben zonder er ook maar enige klachten van te ondervinden. Daar geniet ik dus zeker van een ijsje hier en daar (zuivelvrij, want zuivel is voor mij een no-go) en een glutenvrije koek of gebakje (met glutenvrije granen) en zo kan ik nog wel meer voorbeelden bedenken. Gluten en rijst? Die komen er ook op vakantie niet in. Peulvruchten en soja? Ook niet. Maar dat is hoe mijn lijf functioneert, het jouwe reageert misschien compleet anders.

Buikpijn? Moe? Nee bedankt!

Zoals je ziet is mijn voedingspatroon op vakantie nog steeds voor een heel groot deel Paleo, misschien 80%. Dat vind je niet altijd in de gemiddelde supermarkt in de middle-of-nowhere en al helemaal niet bij de Franse bakker op de hoek. Wanneer je hier onvoorbereid naartoe gaat is de kans heel groot dat je jezelf na een halve week afvraagt waar je aan bent begonnen en je je gezonde voedingsgewoontes (die je jezelf eindelijk aan had geleerd) compleet laat varen. Je begint thuis wel weer.

Maar omdat je met buikpijn thuis bent gekomen, extra kilo’s en minder energie, kost het je juist meer moeite om die gezonde gewoontes weer op te pakken.

Kortom: Doe op vakantie niet te moeilijk over voeding. Maar gooi niet al je gezonde gewoontes overboord. Met dat laatste doe je niemand een plezier en vooral je eigen lichaam niet. Eet waar je je oprecht goed bij voelt, mentaal én fysiek.

Ga je met het vliegtuig? Vraag een glutenvrije maaltijd aan, of neem zelf een maaltijd mee.

6 Tips voor een optimale voorbereiding

Om te voorkomen dat je je gezonde gewoontes juist niet overboord gooit op vakantie, loont het zich enorm om jezelf een beetje voor te bereiden. Waar let je dan op? Dat valt heel erg mee hoor.

  • Vraag een glutenvrije maaltijd aan wanneer je een lange vlucht maakt, of neem je eigen maaltijd mee aan boord. Deze eerste maaltijd van je vakantie kan het verschil qua mindset maken.
  • Zorg dat je weet waar de supermarkten zijn.
  • Bekijk de (online) menukaarten van restaurants in de buurt, bekijk wat je kunt bestellen.
  • Neem snacks mee voor onderweg – proteïnerepen zijn héél handig (bijvoorbeeld van Primal Kitchen (via Paleo-Store) of Bulletproof).
  • Is er een optie om zelf te koken? Bij het boeken van je accommodatie kun je daar rekening mee houden. Of misschien kun je wel een BBQ organiseren, dat vindt vrijwel iedereen erg lekker.

Extra tip: Ga je rondreizen? Dan kun je in Google Maps heel handig plaatsen opslaan waar je goed kunt eten. Eenmaal op plaats van bestemming zoek je een WiFi punt en voor je het weet ben je op je gezonde eetplek aangekomen. Ikzelf heb dit ook gedaan – alle gele sterren op onderstaande afbeelding geven restaurants of supermarkten aan waar ik kan gaan eten. Hoef ik ter plekke ook niet meer te zoeken naar ‘het beste restaurant’ en mocht ik toch een andere leuke eetgelegenheid tegen komen dan kan ik daar altijd nog spontaan heen gaan.

Voorbereiden op Paleo Vakantie

Zoals je ziet heb ik veel (heel veel) plaatsen opgeslagen waar we langs zullen komen. Zo zit ik nooit zonder een gezonde maaltijd waar ik me echt goed bij voel.

Hoe bereid jij je voor op een gezonde(re) vakantie? Laat het me hieronder weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.