De psychologie van het eten – waarom is dat zo belangrijk?

Eating Psychology training eten

Je weet ondertussen wel dat gezonde voeding belangrijk is. Je bent wat je eet. Voedingsstoffen zijn heel belangrijk, en je wilt zo min mogelijk toxines binnen krijgen. Daar leef je inmiddels behoorlijk naar. Maar ik kan me voorstellen dat je toch met wat vragen blijft zitten. Niet iedereen functioneert namelijk even goed met hetzelfde voedingspatroon, niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheid voeding nodig en sommige mensen blijven klachten houden. Hoe ze ook eten.

Hoe dat kan?

Je bent niet alleen wat je eet, maar ook hoe je eet.

Aha-momenten

Dat is waar de ‘psychologie van het eten’ om de hoek komt kijken. Ikzelf heb me hier 7 maanden lang in verdiept en ik mag me inmiddels (vol trots) Eating Psychology Coach noemen. Ik kan je haast niet uitleggen hoeveel ‘aha-momenten’ ik in die 7 maanden heb gehad. Een aantal jaren geleden volgde ik een opleiding tot orthomoleculair therapeut – heel interessant en nuttig, maar er bleven bepaalde gaten zitten in de kennis. Ik leerde daar wel wat je zou moeten eten om gezonder te worden en hoe dat allemaal werkt in het lichaam, maar ze leerden je niet hoe je ervoor zorgt dat iemand daadwerkelijk anders wil gaan eten. Of hoe je ervoor zorgt dat iemand minder stress gaat ervaren.

Des te langer ik met gezonde voeding bezig ben, via EetPaleo en Paleo Magazine, des te meer ik besef dat stress en de manier waarop je eet wellicht een grotere rol spelen dan wat je eet. Ja, dat hoor je me precies goed zeggen. Een voedingspatroon moet echt bij jou als persoon passen. Dat betekent dat het grotendeels aansluit op je genetische opmaak én dat het bij jouw persoonlijkheid past. Oftewel: jouw ideale voedingspatroon sluit ook aan bij de manier waarop je eet.

Psychologie van het eten – méér dan alleen voeding

Oké, maar wat is nu precies de psychologie van het eten? Ik leg het je uit.

De psychologie van het eten buigt zich over de manier waarop je met voeding omgaat. Een gezond voedingspatroon staat aan de basis daarvan. Maar de manier waarop jij voeding benadert speelt er een enorm grote rol bij. Er kunnen zo veel redenen zijn waarom mensen op een ongezonde manier omgaan met voeding (en dus niet af kunnen vallen, last blijven houden van de darmen, niet aan kunnen komen, vermoeid blijven, noem het maar op). Het kan simpelweg zin dat je ooit iets over voeding hebt geleerd wat niet klopt (dat vet dik maakt bijvoorbeeld, waardoor het eten van vet voor jou stressvol is). Van je ouders, op school, in de media.

Maar het kan ook voortkomen uit een negatief zelfbeeld. Voor jou schokkende gebeurtenissen in je leven kunnen jaren later nog doorwerken in je zelfbeeld en hoe je met jezelf en met voeding omgaat.

De manier waarop je eet of waarop je met eten omgaat bepaalt grotendeels of je: aankomt, afvalt, teveel eet, te weinig eet, niet gelukkig bent met je lichaam of juist heel gelukkig met je lichaam bent. Of je snel moe bent, je opgeblazen voelt, je darmen maar niet goed willen functioneren, enzovoorts.

Wilskracht? Niet nodig!

Natuurlijk speelt gezonde voeding een heel grote rol bij alle punten die ik hierboven noem. Maar er is geen enkel voedingspatroon wat ingaat op het psychische gedeelte, en daardoor is het voor ongelofelijk veel mensen moeilijk om een gezond voedingspatroon langdurig vol te houden. Ik hoor het zó vaak. “Deze maand ga ik weer Paleo eten, want op vakantie was dat echt niet te doen.” Of: “Ik heb een paar keer iets ongezonds gegeten, dus toen ben ik helemaal los gegaan en heb ik nergens meer op gelet.”

De mailtjes die ik vrijwel dagelijks in mijn inbox krijg bevestigen dit. Mensen willen massaal afvallen of zichzelf fitter voelen. Ze willen van hun hardnekkige klachten af. Ze weten heel goed dat voeding daarbij kan helpen, maar het lukt ze gewoon niet om het vol te houden. Misschien kan ik dat beter anders formuleren: het lukt ze niet om een voedingspatroon op een gezonde manier te benaderen, zodat ze het langdurig volhouden.

Wilskracht speelt hier trouwens geen rol bij. Gezond eten is niet een kwestie van ‘gewoon volhouden’ of jezelf straffen wanneer je vindt dat je niet goed bezig bent geweest. Juist niet.

Wie een voedingspatroon op een gezonde manier benadert – zonder moeten, zonder stress, maar als iets wat echt vanuit jezelf komt, zal geen moeite hebben het vol te houden. Het is dan tenslotte een keuze geworden, een emotionele verandering. En de resultaten? Die zullen sneller komen dan je denkt.

Klinkt goed? Jij kunt ook coach worden!

In Nederland zijn nog maar een paar Eating Psychology Coaches. Ikzelf werk op dit moment aan een programma waarin ik mensen ga helpen hun doelen blijvend te bereiken, op een gezonde manier. Ik wil je namelijk heel graag helpen om voeding op een gezonde manier te gaan benaderen, zonder stress. Zodat jij op een makkelijkere manier de resultaten kunt behalen waar je van droomt.

Maar ik kan me ook goed voorstellen dat jij je nu meteen wilt gaan verdiepen in Eating Psychology. Het is nu eenmaal geweldig interessant!

De opleiding tot Eating Psychology Coach duurt 7 maanden en kun je helemaal vanuit huis volgen. De kwaliteit van de lesstof is hoog. Het niveau? Vergelijkbaar met HBO. Heb je geen vooropleiding rondom voeding? Geen probleem, ook die lesstof wordt aangeboden in de opleiding.

Modules die aan bod komen zijn:

  • Gewichtsverlies
  • Zelfbeeld
  • Overeten
  • Chronisch diëten
  • Energie en vermoeidheid
  • Spijsvertering
  • Emotionele gezondheid
  • Immuunsysteem
  • Vrouwen en voeding
  • En natuurlijk: coaching

Ik kan het in ieder geval heel erg aanraden. Dit is de meest waardevolle opleiding die ik zelf ooit heb gedaan.

Meer weten? Dan is deze pagina over de opleiding tot Eating Psychology Coach een aanrader. Daarin vertellen ze je alles wat je moet weten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.