Cassavemeel, tapioca en arrowroot – de verschillen

De laatste tijd krijg ik ontzettend veel vragen over arrowroot, tapioca en cassavemeel: of je ze kunt vervangen, wat het precies is, hoe je het gebruikt, enzovoorts. Je kunt ze inderdaad uitwisselen in een recept, maar niet altijd. Hoe zit het nu precies?

Hoewel ze qua gebruik erg op elkaar lijken, zijn arrowroot en tapioca of cassave wel degelijk gemaakt van andere planten uit verschillende klimaten. Ook in gerechten geven ze een iets ander resultaat; niet alleen qua structuur maar ook qua smaak.

Cassave of Maniok

Cassavemeel en tapioca

Zowel tapiocazetmeel als cassavemeel zijn afkomstig van de cassave of maniok. Deze plant komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en is zeer goed bestand tegen droogte. Na de ontdekking van Amerika werd de plant ook in Afrika geïntroduceerd. Tegenwoordig wordt deze knol veelvuldig gegeten in Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. De knol is erg rijk aan zetmeel maar bevat ook blauwzuur; een voor de mens giftige stof. Daarom moet de cassave langdurig worden gekookt voordat deze veilig eetbaar is voor de mens.

Wat is tapiocazetmeel?

Wanneer je het hebt over tapiocameel wordt eigenlijk tapiocazetmeel bedoeld. Het is het zetmeel van de cassavewortel (dus niet het meel van de gehele wortel). Het is een heel fijn poeder wat behoorlijk veel vocht op kan nemen. Bovendien geeft het een heerlijk luchtige structuur wanneer je het in bijvoorbeeld Paleo broodjes verwerkt. Tapioca is over het algemeen iets hartiger van smaak, het ruikt ook een beetje muf. Zelf gebruik ik het daarom het liefste in hartige gerechten.

Wat is cassavemeel?

Cassavemeel is het meel van gehele cassavewortel, dus niet alleen het zetmeel. Ikzelf ben hier echt fan van – het werkt perfect om mee te bakken, beter nog dan tapiocazetmeel. Je kunt er gemakkelijk mee werken, het droogt niet zo snel uit als baksels met tapiocazetmeel én je maakt er eenvoudig een lekker dik en kneedbaar deeg mee. De smaak en geur zijn minder muf dan bij tapioca het geval is, wel is het ook een fijn poeder.

Je kunt tapiocazetmeel en cassavemeel niet door elkaar vervangen in een recept! Tapiocazetmeel bindt veel sneller dan cassavemeel en zorgt dus voor een droger resultaat.

Verkrijgbaarheid

  • Tapiocazetmeel vind je voornamelijk bij de toko, het is heel makkelijk verkrijgbaar in Nederland.
  • Cassavemeel is online goed te koop, ik bestel het tegenwoordig via Amazon van het merk Tiana. Tip: bestel een aantal zakken tegelijk, dan kun je voorlopig vooruit. Het is verrassend betaalbaar.

Let op: bij de toko is ook Gari te koop, op de verpakking staat dat dit cassavemeel is. Deze kun je echter niet gebruiken in plaats van cassavemeel zoals hierboven genoemd. Gari zijn gerfermenteerde cassavekorrels; ze smaken dan ook een beetje zuur en zijn niet echt geschikt om in Paleo baksels te verwerken. (dat heb ik al geprobeerd, en was zeer zeker niet lekker..)

Cassaveplanten

Glutenallergie / Coeliakie

Voor degenen met een glutenallergie of coeliakie is cassave soms niet geschikt. Hoe dat precies zit, daar zijn de wetenschappers nog niet uit. Belangrijk is dus om naar je eigen lichaam te luisteren! Heb je het gevoel dat je darmen niet lekker reageren op cassave of tapioca? Dan kun je het beter vermijden. Ieder lichaam is tenslotte anders.

Tapioca

Wat is arrowroot?

Arrowroot wordt ook wel pijlwortel genoemd, het wordt met name gevonden in regenwouden (al schijn je het thuis ook goed te kunnen houden). Arrowroot wordt al ruim 11.000 jaar gecultiveerd te worden door de mens, met name in de inheemse stammen van de Cariben is het een zeer belangrijk onderdeel van het dieet. Ook de wortels van de arrowroot plant zijn zeer rijk aan zetmeel.

Arrowroot in de keuken

Arrowroot wordt vooral gebruikt als bindmiddel, in Nederland is het eigenlijk alleen in poedervorm verkrijgbaar. Arrowroot is juist geurloos, alleen als je het verhit gaat het wat ruiken. Arrowroot heeft zeer weinig invloed op de smaak van een gerecht, het is heel neutraal. Daarnaast geeft arrowroot een iets minder luchtig resultaat als tapiocameel (in bijvoorbeeld broodjes) maar de bindende eigenschappen zijn naar mijn ervaring juist iets sterker. Hierdoor vind ik arrowroot met name geschikt om in zoete gerechten te verwerken zoals een cake of taart, maar ook om een saus of vla te binden.

Arrowroot

Conclusie Cassave, Tapioca en Arrowroot

  • Cassavemeel is heel handig om mee te bakken voor een brood-achtig resultaat. Het is geschikt voor zowel zoete als hartige gerechten.
  • Tapioca is vooral geschikt in hartige gerechten en geeft een luchtige structuur aan baksels. Het heeft wel invloed op de smaak van een gerecht. Gebruik je iets teveel? Dan wordt het gerecht al snel droog van smaak.
  • Arrowroot is vooral geschikt om in zoete baksels te verwerken of om vloeistoffen te binden. Het heeft nagenoeg geen invloed op de smaak van een gerecht.

Comments 1

  1. Hallo Marinka, omdat Puur Mieke een tijdje geleden zonder cassavemeel zat, kocht ik er online bij een toko. Ik had dit nog nooir eerder gebruikt of besteld. Mijn baksel mislukte grandioos… en toen las ik jouw artikel… dat we moesten opletten bij de Toko dat het geen Gari is ipv cassavemeel. Nu, op mijn verpakking staat inderdaad Gari….. Dus nieuwe bestellen nu bij Puur Mieke… maar ook daar staat Gari op de verpakking! Hoe zit dat nu ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.