Zelfgemaakte notenmeel en notenpasta

Zelfgemaakte notenmeel en notenpasta

zelf notenmeel maken

Het zal je niet zijn ontgaan. Amandelmeel is duur! In veel Paleo recepten voor traktaties en lekkernijen wordt gebruik gemaakt van dit dure goedje en voor je het weet is je boodschappenbudget verdubbeld.

Hetzelfde geldt overigens ook voor notenpasta. Ik vind het zelf heerlijk! Het geeft een extra bite aan pannenkoekjes, je maakt er lekkere fudge mee, en is super lekker op een appeltje! Maar die €11 voor een pot!! Pffff……

Kan dat niet anders? Tuurlijk! We maken het gewoon zelf!

Tips voor zelf notenmeel en notenpasta maken

Je kunt van elk soort noten een meel of notenpasta maken. Hazelnoten, amandelen, walnoten, macadamia’s, pecannoten, met of zonder vliesje, verzin het maar! Ze hebben ieder hun uitgesproken smaak en je zal al snel ontdekken welke jouw favoriet is. Je kunt natuurlijk ook een combinatie van verschillende noten gebruiken.

Hou de reclame bij bijvoorbeeld De Tuinen in de gaten en wanneer het 2de artikel voor de halve prijs is, sla je even een flinke hoeveelheid noten in. En voor diegene die in Noord Holland wonen, op de Zwarte Markt in Beverwijk kun je soms ook verrassend goedkoop een flinke partij noten kopen.

In hoegenaamd elk Paleo recept kun je de amandelmeel vervangen door zelfgemaakte notenmeel. Hou er echter wel rekening mee dat een hazelnootmeel weliswaar dezelfde structuur heeft, maar een wezenlijk ander smaak!

Noten malen gaat heel goed in een keukenmachine en voor kleinere hoeveelheden kun je ook het hakmolentje van je staafmixer gebruiken. Notenmeel of pasta maken in de blender gaat helaas niet lukken, die loopt onderin vast. En voor fijne notenmeel kun je het beste een koffiemolen gebruiken.

Om vervolgens van je notenmeel een notenpasta te maken is het wel aan te raden om een keukenmachine te gebruiken. Je moet het apparaat best een tijdje laten draaien en een staafmixer wordt al snel te warm.

Wanneer je notenmeel of pasta gaat maken zorg dan dat de keukenmachine voor ongeveer de helft gevuld is. Wanneer deze te vol of te leeg is dan blijft de structuur van het meel wat grover omdat hij niet optimaal malen kan. Onderstaande hoeveelheden zijn ideaal voor mijn keukenmachine maar pas de hoeveelheid rustig aan op het formaat van jouw eigen apparaat. Zolang de verhoudingen maar ongeveer gelijk blijven.

Notenmeel maken
notenmeel maken

Vul de keukenmachine voor ongeveer de helft met noten.

notenmeel maken

Zet deze op de hoogste stand en laat de noten tot een fijn meel malen.
Let op! Zodra je ziet dat het meel wat begint samen te klonteren zet je de keukenmachine uit. Wanneer je nu langer blijft malen krijg je notenpasta! Voor een fijner meel kun je de noten nu zeven (gebruik een grove zeef) en de grootste stukjes nogmaals malen.

notenmeel maken
Links, zelfgemaakte Hazelnootmeel.  Rechts,  kant en klare Amandelmeel.

Notenpasta maken
notenpasta maken

Voor de notenpasta moet je iets meer geduld hebben. Zodra je een notenmeel hebt gekregen laat je hem doormalen. Het meel gaat nu steeds verder samenklonteren en aan de zijkanten van je keukenmachine kleven. Schraap dit regelmatig van de zijkant af en maal weer verder.

zelf notenpasta maken

Je zal merken dat er steeds meer olie vrijkomt en dat het meel langzaam in een pasta gaat veranderen.

zelf notenpasta maken

Zodra de olie echt zichtbaar is, voeg je de zout toe (1/8 tl op 700 gram noten), en één voor één de lepels notenolie totdat de pasta de gewenste dikte heeft (3-4 eetlepels notenolie (b.v. walnotenolie, hazelnootolie etc.) op 700 gram noten)

Voeg de olie niet te vroeg toe! Het is belangrijk dat eerst de olie uit de noten zelf vrijkomt en de pasta al aan het vormen is. Voeg je de olie te vroeg toe dan eindig je met een geschifte massa waarin de olie niet goed wordt opgenomen.

notenpasta
Hazelnootpasta!!

Variatie tips:

  • Voeg eens een eetlepel kaneel of cacao toe.
  • Een theelepel vanille extract.
  • Of maal op het laatste moment een flinke hand rozijnen door de pasta.
  • Je kunt echt eindeloos variëren!

notenpasta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.