Zo zoek je de beste Slowcooker uit – EetPaleo helpt

Gek genoeg is dit één van de meest gestelde vragen. Nouja, gek genoeg.. Ik heb zelf ook uren besteed aan het uitzoeken van dé juiste slowcooker voor mij 😉 Het is tenslotte best een investering en dan wil je wel dat ‘ie gewoon goed is.

Hoog tijd om daar een artikel aan te wijden dus! Zeker met mijn nieuwe boek Paleo Slowcooker in het vooruitzicht 🙂 Ik kan trouwens écht niet wachten tot het boek er is, er staan zo veel lekkere recepten in. Sinds ik dat boek heb gemaakt heb ik echt heel erg veel nieuwe mogelijkheden van mijn slowcooker ontdekt.

slowcooker

De juiste slowcooker in 5 vragen

Eigenlijk is het heel gemakkelijk om er eentje uit te zoeken. Je hoeft jezelf alleen maar een aantal vragen te stellen om erachter te komen welke slowcooker bij jou past:

Van welk materiaal is de slowcooker gemaakt?

Een slowcooker bestaat uit een buitenkant met daarop het elektrische gedeelte, een binnenpan en een deksel. Omdat de binnenpan en het deksel in contact zullen komen met voeding, is het belangrijk dat deze van veilige materialen worden gemaakt. Idealiter zijn deze gemaakt van keramiek of RVS. De keramieken pannen hebben vaak een speciale coating, welke tot op heden als veilig wordt beschouwd. De pannen van RVS hebben geen speciale coating en zijn daarmee ook helemaal veilig.

Neem je een deksel van glas, RVS of keramiek?

Een slowcooker heeft de tijd nodig om op te warmen, en zodra je het deksel optilt gaat een deel van de warmte verloren. Daarmee verleng je de kooktijd zoals deze aangegeven staat in het recept, en dat is zonde. Er wordt zelfs gezegd dat elke keer dat je het deksel optilt, je de kooktijd met een half uur verlengt. Wil je toch af en toe in de pan spieken, dan is een deksel van glas erg handig. Heb je alle vertrouwen dat het gerecht helemaal gaat lukken, of ben je meestal niet thuis wanneer het apparaat aan staat? Dan is RVS of keramiek ook prima.

Welk formaat heb je nodig?

Meestal raad ik aan om een zo groot mogelijk formaat te nemen. Minstens 4,5 liter, maar liever meer. Op die manier kun je grotere hoeveelheden maken. Vooral bij bottenbouillon is dit handig, maar ook bij andere gerechten. Dan hoef je het apparaat maar één keer aan te zetten, maar kun je twee of zelfs drie keer van het gerecht eten.

Neem je een timer?

Ikzelf vind het ontzettend handig om timer te hebben. Deze zorgt ervoor dat de slowcooker vanzelf op de warmhoudstand springt zodra de kooktijd af is gelopen. Heb je dat niet, dan blijft het apparaat doorkoken. Deze functie is dus ideaal voor degenen die de slowcooker aan laten staan wanneer ze niet thuis zijn. Dan kom je thuis bij een heerlijk warme maaltijd, die niet te ver door is gegaard.

Wat is je budget?

Dit is natuurlijk een heel belangrijk punt, waar ik je niet zo veel advies over kan geven. Er zijn prima slowcookers verkrijgbaar in verschillende prijsklasses, ze zijn over het algemeen vrij betaalbaar. Een goede slowcooker gaat in ieder geval (bijna) een leven lang mee.

slowcooker

Ik ben dol op mijn slowcooker!

Mijn slowcooker

Welke slowcooker ik dan heb? Nou, om eerlijk te zijn heb ik er zelfs twee… Mijn eerste grote liefde slowcooker is een CrockPot met timer (inhoud bijna 6 liter).

Sinds december 2015 heb ik ook een InstantPot. Dat is niet alleen een slowcooker maar óók een yoghurtmaker en een snelkookpan, alles in een 🙂 Met beide ben ik ontzettend tevreden en ik heb er nog nooit problemen mee gehad. Het voordeel van de InstantPot vind ik dat deze van RVS is, maar het nadeel is weer dat je deze alleen vanuit Engeland kunt bestellen (al krijg je er wel de juiste stekker voor Nederland bij!).

Oké, je weet als het goed is nu welke slowcooker het beste voor jou is. Maar wat ga je er dan in maken? In mijn kookboek Paleo Slowcooker vind je maar liefst 64 superlekkere recepten met de slowcooker. Daarmee bespaar je jezelf heel veel tijd in de keuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.