Het Wilde Zwijn in Nederland – met recept!

Zoals jullie vorige week konden lezen, ging ik laatst op zoek naar wilde zwijnen op de Veluwe. Ter ere van Greta, het wilde zwijntje waar Wild Pig wijn zijn naam aan heeft te danken. Dit artikel gaat echter niet over wijn! Tijdens deze dag leerde ik namelijk ook veel over het leven van het wilde zwijn in Nederland.
Ik hoor of lees zo vaak discussies over varkensvlees, het zou niet gezond zijn, etc. Daar zit een kern van waarheid in, maar een ding kan ik je wel vertellen: vlees van het wilde zwijn is ontzettend gezond. Zeker wanneer deze zwijntjes afkomstig zijn van de Veluwe! Hier zoeken de zwijntjes namelijk zélf hun eten (bijgevoerd worden ze in principe niet) in hun natuurlijke habitat en ze bewegen zo veel of zo weinig als ze zelf willen, er komt geen stal aan te pas. Hierdoor zit hun vlees bomvol voedingstoffen, heeft het een hoger eiwitgehalte dan het vlees van dieren uit een stal en bevat het vrijwel geen toxines. Zo zie je maar: gezond varkensvlees is dus wel in Nederland te krijgen.
En dat verdient een artikel, vind ik.

Wild Pig Promotie-7

Rob Schuitemaker, directeur van Stichting Natuurvoorlichting Veluwe vertelde ons meer over het leven van het wilde zwijn op de Veluwe. Hij nam ons zelfs mee het bos in om te kijken of we er een paar zouden zien. Helaas kwamen we geen zwijnen in levende lijve tegen – jammer, want die had ik graag willen zien (en op de foto willen zetten) maar we kwamen wel ontzettend veel sporen tegen.

Wild Pig Promotie-10

Wilde zwijnen hebben een relatief slecht gezichtsvermogen, ze zien een beetje wazig. Hun neus en gehoor is echter wel heel goed ontwikkeld: ze kijken als het ware met hun neus. Op de foto’s hierboven zie je wat wroetsporen: hier hebben een of meerdere zwijnen voedsel gezocht, met hun neus. De neus van het wilde zwijn is namelijk niet alleen een goed reukorgaan, maar ook een ijzersterke graafmachine. Op deze manier graven ze knolletjes uit de grond, om op te eten, maar ze kunnen ook insecten ruiken die zich binnenin een boom bevinden! Deze eten ze er gewoon uit, zoals te zien op de foto hieronder.
Naast knolletjes en insecten eten wilde zwijnen ook gras, larven, eikels, beukennootjes, bessen, jonge plantjes, wortels en kleine knaagdieren. Maar wanneer er een dood dier in het bos ligt, eten de zwijnen dit ook op. Echte omnivoren dus!

Wild Pig Promotie-1

Naast eten vinden zwijnen het ook heerlijk om een bad te nemen, een modderbad, wel te verstaan. Na het nemen van zo’n bad schuren ze langs bomen en boomstronken: samen met een laag modder ontdoen ze hun vacht zo namelijk ook van ongedierte als luizen en teken.
Hieronder zie je de exacte afdruk van een wild zwijn, een mooie kuil in de modder.

Wild Pig Promotie-8

Omdat de wilde zwijnen in Nederland geen natuurlijke vijanden hebben, kan de populatie al snel te groot worden. Er treedt dan voedselschaarste op waardoor de zwijnen of verhongeren, of landbouwgebieden, sportvelden en tuinen binnen zullen dringen. Bovendien neemt het aantal aanrijdingen met wilde zwijnen dan enorm toe. Om die reden wordt de populatie in Nederland kunstmatig in stand gehouden, door de zwijnen te tellen wordt er bepaald hoeveel er afgeschoten zullen worden. Na een strenge winter waarbij veel biggen zijn overleden door onderkoeling zullen er dus minder zwijnen af worden geschoten dan na een relatief warme winter. Dit betekent overigens niet dat iedere hobby-jager het bos in mag om zwijnen af te schieten; Staatsbosbeheer stelt hier hoge eisen aan. Een jager wordt zo een echte wildbeheerder: ze moeten hiervoor een meerjarige opleiding volgen.
Wat er met de geschoten zwijnen gebeurt? Die worden opgegeten. Zo is vlees van wilde Veluwe-zwijnen in restaurants te krijgen, maar ook bij de Hoge Veluwe zelf. Vanaf september zijn er verschillende vleespakketten te bestellen die je daar op kunt halen, niet alleen met vlees van wilde zwijnen maar ook met hertenvlees. (wild zwijn uit andere landen is onder andere bij de poelier of groothandel te koop)

Na afloop van de wandeling in de Veluwe kreeg ik een diner, een van de wilde gerechten was gekonfijte wildzwijnsschouder. Dit was absoluut het allerlekkerste vlees wat ik ooit heb gegeten! Het recept, dat mag ik vandaag met jullie delen. Het maken van dit gerecht is heel simpel, maar neemt wel wat tijd in beslag. Dit is het echter helemaal waard!

Wild Pig Promotie-14

Gekonfijte Wildzwijnsschouder
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Het originele recept is eigendom van meesterkok Theus de Kok, de Echoput. Onderstaand recept is hier een iets aangepaste versie van, om het volledig Paleo te maken.
Auteur:
Personen: 5-6
Ingrediënten
 • 1 kg zwijnsschouder, zonder bot
 • 1 liter water
 • 30g zout
 • 1 liter milde olijfolie
Bereiding
 1. Meng het zout met water en roer dit even door, plaats de zwijnsschouder hierin. Deze moet geheel onder staan.
 2. Plaats de schouder minstens drie dagen in de koeling om te pekelen.
 3. Haal de schouder uit de pekel en maak deze goed droog. Verwarm de olijfolie tot 80 graden en leg er de schouder in, deze moet weer geheel onder staan.
 4. Plaats de pan nu in de oven op 80 graden Celsius en laat de schouder konfijten tot deze helemaal gaar is. Dit kan wel 5 à 6 uur duren. Controleer met een vork of mesje: al het vlees van de vork of het mes afglijdt, is de schouder gaar.
 5. Neem de schouder uit de olie en laat deze afkoelen in de koelkast.
 6. Als de schouder goed koud is, in gelijke stukken snijden en in een ovenschaal plaatsen.
 7. Voor het serveren de schouder verwarmen op 120 graden Celsius.
Wil je zelf eens zien hoe wilde zwijnen in Nederland leven? Kijk dan eens op de website van Stichting Natuurvoorlichting Veluwe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.