Wild Pig wijnen – Hoe past wijn in een Paleo voedingspatroon?

Wild Pig Promotie-11

Enkele dagen geleden woonde ik -mijn eerste- persevent bij, ter promotie van Wild Pig wijnen in Nederland.
Eigenlijk drink ik zelden tot nooit alcohol, ik ben altijd de Bob en vind dat wel prima. Naar dit persevent ging ik dan ook vooral vanwege de bijbehorende kookworkshop en de zoektocht naar echte wilde zwijnen op de Veluwe. Toch ging ik met een heel andere blik op wijn naar huis, en dat had ik niet verwacht!

De dag begon in Hotel de Echoput, een mooie locatie middenin de Veluwe. Samen met 9 andere journalisten werd ik welkom geheten, niet alleen het persbureau was aanwezig maar ook de wijnmaakster en twee van haar collega’s waren speciaal voor deze promotie uit Frankrijk gekomen.
Allereerst kregen we een lezing van Rob Schuitemaker: directeur van
Stichting Natuurvoorlichting Veluwe. Hij vertelde ons over het leven van het wilde zwijn op de Veluwe (in een volgend artikel meer hierover!) en over het verhaal achter de naam Wild Pig. Dat je een collectie wijnen naar een wild zwijn vernoemt lijkt namelijk nogal opmerkelijk!

Het wilde zwijn, genaamd Greta, vond regelmatig haar weg naar een van de wijngaarden van Maison Gabriel Meffre in Frankrijk. Telkens verscheen ze weer, richtte zelfs de nodige schade aan, maar afschieten vonden de druiventelers geen optie. In plaats daarvan leidden ze haar af met ander voedsel, zodat ze de wijngaarden met rust zou laten. Mede hierdoor bouwden ze een band op met Greta en daar komt de naam dus vandaan: Wild Pig.
De verschillende druiventelers van Maison Gabriel Meffre zorgen echter niet alleen goed voor Greta, ook voor de natuur rondom de andere wijngaarden wordt goed gezorgd. De druiven worden namelijk zeer duurzaam geteeld, met respect voor mens, natuur en milieu. Ze werken hierbij volgens de Terra Vitis richtlijnen.

Toen ik dat hoorde, was ik overtuigd. Hoewel ik dus zelden tot nooit alcohol drink, weet ik wel dat wijn absoluut in een Paleo voedingspatroon past; het is tenslotte niets anders dan gefermenteerde druiven. Met name rode wijn bevat grote concentraties van het antioxidant resveratrol, een stof welke het ontstaan van kanker zou helpen voorkomen. Maar wanneer wijn ook nog eens op een verantwoorde, duurzame manier wordt geproduceerd, is het pas echt een goed product.
Let wel: dit wil niet zeggen dat je iedere dag een fles wijn kunt drinken, laat staan dat een fles per dag je gezondheid zal verbeteren. Af en toe een glaasje (rode) wijn bij het eten, als je lichaam dit goed verdraagt en je het lekker vindt, dat kan helemaal geen kwaad.

Wild Pig Promotie-7

Omdat deze dag ook in het teken stond van Greta, het wilde zwijn, gingen wij op zoek naar haar Nederlandse soortgenoten op de Veluwe. Helaas zagen we ze niet, maar de vele sporen in de grond verraadden hun aanwezigheid. Wel had Greta een grote mand met wijn voor ons achter gelaten in het bos: het nieuwste product van Wild Pig wines is namelijk een handige zak wijn met een tapje eraan. Deze zakken zijn speciaal gemaakt om mee te nemen; om te picknicken bijvoorbeeld. Ze worden sneller koel dan een fles en bovendien kan er dankzij het tapje geen zuurstof bij de wijn komen, zo blijft deze na openen langer houdbaar. Een heel leuk concept dus! Dit zie ik helemaal voor me bij een zomers etentje, een grote gedekte tafel vol met salades en fruit, de barbecue aan en de wijn in zak op tafel zodat iedereen gemakkelijk zelf in kan schenken.

Onder het genot van een wijntje ontving Stichting Natuurvoorlichting Veluwe een mooie donatie in natura van Wild Pig wijnen: ze kregen voldoende Wild Pig wijn voor het werven van donateurs voor de stichting. Ook in Nederland wil Maison Gabriel Meffre namelijk iets bij kunnen dragen aan het behoud van de natuur.

Wild Pig Promotie-12

Eenmaal terug bij de Echoput gingen we naar de bijbehorende kookschool waar we precies konden zien hoe meesterkok Theus de Kok 4 verschillende gerechten voor ons bereidde. Wat ontzettend gaaf om zo’n meesterkok aan het werk te zien! De recepten waren eenvoudig, maar dankzij de juiste bereiding en ingrediënten van de beste kwaliteit kwamen er heerlijke gerechten uit voort. Natuurlijk proefden we tijdens het eten ook verschillende soorten wijn, maar ik moet eerlijk zeggen dat de gerechten er voor mij echt uitsprongen. Theus maakte vrijwel alleen gebruik van lokale, verse producten. De groenten kwamen van een boer vlakbij en het vlees natuurlijk rechtstreeks van de Veluwe.
We begonnen met zelf gerookte forel met mosterdvinaigrette, komkommer, zeekraal, bieslook, kokkels en komkommerkruid. Heerlijk! Na dit gerecht was ik er van overtuigd dat ik absoluut mijn eigen rookoventje moet hebben, met houtsnippers erin. Zo hoef ik nooit meer droge gerookte vis te eten. (die oventjes zijn trouwens ook makkelijk schoon te maken, handig!)

Wild Pig Promotie-3

Als tweede gerecht was er rode poon met verschillende soorten bietjes: bietenpuree, bietenrondjes, chiogga bietjes en gele biet. Geserveerd met wat amandelschaafsel.

Wild Pig Promotie-4

Daarna volgde het allerlekkerste vlees wat ik ooit heb gegeten. Echt waar, ik at nog nooit zulk lekker vlees. Je raadt het misschien al, maar dit vlees was afkomstig van een wild zwijn van de Veluwe!

Wild Pig Promotie-14

Gepekelde wild zwijnsschouder. Er is altijd zo veel controversie rondom varkensvlees, ik zal er niet te diep op in gaan maar één ding is zeker: dit vlees was zo gezond als het maar kon. Vlees van een zwijntje wat in de natuur rond heeft gelopen, zelf zijn eten in diezelfde natuur heeft gezocht en een mooi leventje heeft gehad, daar zit absoluut niets slechts in.

Wild Pig Promotie-5

Als laatste kregen we een stukje reerug, ook van de Veluwe afkomstig. Ook dit was ontzettend lekker vlees. Ieder stukje vlees of vis kwam echt optimaal tot zijn recht door de saus die erbij werd geserveerd. Bovendien werd er met mijn Paleo voedingspatroon heel goed rekening gehouden! Speciaal voor mij werd er of een speciaal bordje gemaakt, of het gerecht was gewoon al helemaal geschikt. Zo hoort het!

Wild Pig Promotie-6

Wil je meer weten over de wijnen van Wild Pig? Volg ze dan eens op de Wild Pig wines facebook-pagina! (10 punten voor degene die raadt wie ik ben op de foto’s welke tijdens het persevent zijn genomen!)

Disclaimer: Hoewel dit artikel over een persevent van een wijnmerk gaat, deel ik slechts mijn eigen mening. Ik ontvang hier geen compensatie voor en bepaal zelf waar ik wel of niet over schrijf en welk standpunt ik hierover inneem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.